Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 2 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Nuria (39): ‘Mijn dochter (7) vertelde tegen onze buren dat ze door ons mishandeld werd’ 

De dochter van Nuria had altijd al een grote fantasie en loog wel vaker. Het moment dat ze aan de buren vertelde dat ze door haar ouders werd mishandeld, dat zal ze niet snel vergeten. “Ze vertelde dat ze niets anders kon dan het in de gaten houden en zonodig jeugdzorg zou inschakelen.”

“Nandi was nog maar piepjong, toen we merkten dat ze dol was op aandacht. Kreeg ze die even niet? Dan zette ze het op het gillen, of ging ze gemeen doen tegen haar twee broers. Ze zorgde altijd dat zij, of het nu op een positieve of negatieve manier was, aandacht kreeg. Binnen ons gezin noemden we haar vaak ‘onze dramaqueen’.

Vaak liegen

Toen Nandi vijf was, merkte ik dat ze steeds vaker aan het liegen was. Eerst over kleine dingen, zoals over het pakken van snoepjes uit de voorraadkast. Later vertelde ze ook weleens dat iemand haar op school had geslagen. Wanneer ik het gesprek aan ging met de moeder van het kind dat geslagen zou hebben, bleek dat er helemaal niets voorgevallen was. Ik twijfelde steeds vaker aan de verhalen van Nandi.

Spelen met buurmeisje

Nandi speelde vaak met ons buurmeisje. Zij was van dezelfde leeftijd en het klikte erg goed. Minstens een keer in de week was zij daar of was het buurmeisje bij ons. Ook deed ik soms een theetje met de buurvrouw als onze kinderen aan het spelen waren. Het was een erg leuk contact. Ik wist van diverse mensen in mijn omgeving dat het contact met de buren ook anders kon gaan, dus ik was er dan ook erg blij mee.

Mishandeling

Terwijl onze dochters op een dag aan het spelen waren, stond de buurvrouw aan de deur. Ze vertelde dat ze het even ergens over wilde hebben. Nandi had namelijk al een paar keer gezegd dat ze door ons mishandeld werd en liet dan zelfs een blauwe plek zien. Mijn mond viel open en ik wist even niet hoe ik moest reageren. Nandi mishandeld? Door ons? Ze had weleens ruzie met haar broer en er werd dan weleens geschopt en geslagen, zoals dat wel vaker tussen broers en zussen gaat, maar mishandeld?

In de gaten houden

Ik vertelde de buurvrouw direct dat er niets van waar was en dat ik met haar zou gaan praten. Ik vond het ontzettend erg. De buurvrouw vertelde ook dat zij vroeger door haar ouders werd mishandeld, dus dat haar hart direct brak. Ze vertelde dat ze niets anders kon dan het in de gaten houden en zonodig jeugdzorg zou inschakelen. Ik zei dat ik het erg vond dat zij vroeger was mishandeld, maar verzekerde haar dat er echt niets aan de hand was en dat ze zeker geen jeugdzorg hoefde in te schakelen. Nandi was gewoon een kind met een grote fantasie en dat helaas vaak loog.

Gesprek met Nandi

Die avond hadden mijn man en ik een gesprek met Nandi. Ze wist dondersgoed dat ze had gelogen en niet door ons mishandeld werd. Zij geloofde in haar eigen leugens en vertelde dat het wél zo was. Ze was namelijk laatst nog door mijn oudste zoon geslagen op haar arm. Ook had ik haar iets te hard aan haar arm vastgepakt, toen ik zei dat ze moest stoppen. Ik wist niet wat ik hoorde.

Contact op laag pitje

Sinds dit voorval heeft Nandi niet meer met de dochter van de buurvrouw gespeeld. Ook ons contact is op een laag pitje gekomen. Dat is natuurlijk erg jammer. Door deze actie weten mijn man en ik wel dat we onze dochter nog beter in de gaten moeten houden en zonodig hulp moeten inschakelen. Dit gedrag is namelijk allesbehalve normaal.”

Moeder Evelien: ‘Mijn dochter luidde mijn scheiding in’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.