Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Opvoeden 3 sep 2023
Leestijd: 4 minuten

Je kind knuffelen tot hij slaapt: dit zegt een kinderslaapcoach erover

Er is een soort verwachting vanuit de maatschappij en vanuit ouders dat kinderen op een bepaalde leeftijd alleen in slaap zouden moeten kunnen vallen, uit zichzelf. Op een gegeven moment zou dat knuffelend toestoppen gewoon verleden tijd moeten zijn, omdat je kind dan oud genoeg is, vinden veel ouders. Maar is het wel echt zo natuurlijk voor een kind om alleen in slaap te vallen? Of kan je eigenlijk nooit te lang doorgaan met het knuffelend toestoppen van je kind?

Kinderslaapcoach Ewelina de Groot  legt uit of het uitmaakt als je je kind voorbij de peuter- of kleuterleeftijd nog uitgebreid knuffelend toestopt.

Responsief reageren

”Als slaapcoach en als socioloog zie ik veel ouders worstelen met hoe het hoort volgens (ouderwetse) boeken en hun eigen gevoelens. Vanuit recentelijk wetenschap weten we echter dat responsief en sensitief reageren belangrijk is voor de ontwikkeling van het kind. Toch wil responsief zijn niet zeggen dat je alles moet doen wat het kind wil. Kinderen hebben ook duidelijke grenzen nodig”, zegt de Groot.

Dus ook met het in bed stoppen hoeft het niet precies zo lang te duren en te gaan zoals je kind dat wilt. Maar als je kind duidelijk behoefte heeft aan een knuffelmomentje met jou voor het slapengaan, dan is je kind daar nooit te oud voor.

Toestoppen en slaapkwaliteit

”Het kan per kind verschillen wat voor impact het in slaap knuffelen heeft op de nacht. De meeste kinderen kunnen prima doorslapen als ze in slaap geknuffeld worden (leeftijd maakt dan ook niet veel uit), maar sommige kinderen hebben er meer moeite mee. En het in slaap knuffelen is dan nog de enige oplossing om überhaupt nog in slaap te kunnen vallen, en dat is ook niet ideaal. Het wordt dan een slaapassociatie”, zegt de slaapcoach.

Het belangrijkste is volgens de Groot om erachter te komen wat het kind ons wil zeggen als het nog niet alleen in slaap kan komen. Wat is de behoefte van het kind? Wil het niet slapen omdat hij of zij nog behoefte heeft aan jouw aandacht? Kan het kind simpelweg niet slapen omdat hij of zij dit gewend is en simpelweg zichzelf niet in slaap kan brengen op een andere manier? Wat is daar anders voor nodig om wel in slaap te kunnen vallen?

Gezien worden en verlatingsangst

”In mijn praktijk zie ik dat kinderen goed gaan slapen als ze zich veilig voelen in eigen bed of kamer, en het gevoel hebben dat ze gezien worden en geliefd zijn. Het ‘uitstelgedrag’ of ‘eisen’ tijdens bedtijd, is vaak ook een uiting van behoefte aan meer een-op-een aandacht. In ons drukke bestaan krijgen veel kids deze pas vaak alleen net voor ze naar bed gaan. De kunst is om die ‘behoefte’ overdag al te vervullen of tijdens het slaapritueel, zodat hun ‘emmertje’ persoonlijke aandacht al gevuld is. Daarnaast zijn ook duidelijke grenzen hierin van de ouder nodig en voorspelbaar en consistent gedrag, zodat kinderen weten waar ze aan toe zijn met bedtijd.”

”Er kunnen ook diverse ontwikkelingsfases meespelen waarbij -tijdelijk- de (verlatings)angst opeens groter is. Dat is vaak bij bedtijd het grootst omdat het ook de grootste separatie van de dag is. Je kind gaat immers tien tot twaalf uur alleen slapen en dat kan lastig zijn, zeker voor jongere kids.”

Fysieke connectie

”In onze maatschappij onderschatten we vaak ook de impact van de fysieke connectie met het kind. Dit is zo belangrijk: door aanraking maakt je kind (en jij) oxytocine aan. Dat helpt ook om te ontspannen en bij de aanmaak van melatonine, een hormoon dat je kind nodig heeft om in slaap te vallen. En juist bij bedtijd kan dat enorm fijn zijn om zo de dag met je kind af te sluiten.”

”Wat ik in mijn praktijk adviseer is wel om daarna een helder ‘signaal’ van bedtijd te hebben, zoals: het licht gaat uit en ik geef je nog een laatste knuffel en kus, dan ga ik weg en daarna ga je lekker slapen”, adviseert de Groot.

Je kind in slaap knuffelen kan dus ongeacht de leeftijd prima: je kind is er eigenlijk nooit ‘te oud’ voor, ook al vind de maatschappij van wel. Het belangrijkste is om op de behoeften van je kind en die van jou te reageren met het bedtijdritueel.

Slaapmeditatie voor je kind: zo kan meditatie kinderen helpen bij het slapen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.