Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 9 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

8x ‘domme’ vragen die je beter niet meer aan je kind kunt stellen

Domme vragen bestaan niet, toch? Nou lieve ouders, dat is in de praktijk niet helemaal waar… Oké, misschien niet helemaal pedagogisch verantwoord, maar geloof ons: domme vragen van ouders aan je kind bestaan zeker.

Domme vragen aan je kinderen

Lees de lijst van de acht ‘domme’ vragen die we niet langer meer aan onze kinderen moeten stellen:

1. Ben je klaar om te gaan?

Voordat je deze vraag stelt: beoordeel eerst de situatie. Heeft je kind zijn schoenen al aan? Is zoon- of dochterlief al naar de wc geweest? Heeft je kind al zijn speelgoed/poppen/andere hebbedingetjes vast die hij wil meenemen? Zo niet, stel de vraag niet – gewoon echt beter van niet. Nee, je kind is nog niet klaar om te gaan.

2. Kun je even wachten?

Het is misschien niet heel handig om deze vraag aan iemand te stellen die over het algemeen geen idee heeft hoelang een minuut duurt. Je kan het antwoord namelijk ook al verwachten: ‘Is de minuut al voorbij?’ – en deze vraag wordt ongeveer om de vijftien seconden herhaald. Wat je beter kan doen? Ehm, ervan uitgaan dat je jouw taak pas volgend jaar kan afronden?

3. Moet je naar de wc?

Ook al huppelt je kind als een kleine Michael Jackson rond – met de beentjes stijf tegen elkaar geklemd – het antwoord blijft hoe dan ook een dikke, vetgedrukte, grote ‘nee’. Je denkt misschien dat je met deze vraag de verantwoordelijke ouder uithangt. Maar in de werkelijkheid verspil je gewoon ontzettend je tijd. Je kind zal namelijk pas naar de wc gaan als het écht niet meer anders gaat, en geen seconde daarvoor.

25 vragen om je kind (nog) beter te leren kennen

4. Heb je gepoept? (Exclusief voor peuters)

Oké, deze vraag hoef je tegenwoordig misschien niet meer te stellen. Dat hopen we althans. Maar kan je je nog herinneren dat je kind waggelend met een vieze stink luier door de kamer heen banjerde? En dat destijds iedere dag van het leven van je peuter gesponsord werd door het heerlijke woord ‘nee’? Dus let’s be honest: het vragen aan een tweejarige of ze gepoept hebben, is hetzelfde als vragen of de paus katholiek is.

5. Heb je geen honger?

In de hele geschiedenis van de mens heeft deze vraag een kind nog NOOIT geïnspireerd om de zorgvuldige, met liefde bereide maaltijd van zijn ouder te eten. Wij herhalen: nog nooit. Kinderen eten gewoon wanneer zij honger hebben en trekken zich niks van bepaalde etenstijden aan. Het maakt hen dus niets uit of het nou juist wel of geen ‘etenstijd’ is.

6. Wil je even mee naar de winkel?

Deze vraag is hetzelfde als een spelletje Russian Roulette. Een veel te open vraag voor kinderen waarvan de kleine hersentjes nog volop in ontwikkeling zijn. Dus geloof ons: bespaar tijd en vertel je kinderen waar ze die dag heen gaan. En als ze het plan leuk vinden? Beschouw het als een bonus.

7. Waarom heb je je zus geduwd?

Leg je erbij neer: alle kinderen doen dingen die wij niet begrijpen. Ze bijten hun broer of zus, gooien wc papier door de badkamer heen of willen per se hun allerdikste pyjama in juli aan. En wij willen alsmaar vragen waarom. Maar écht: ze hebben werkelijk geen idee waarom ze bepaalde dingen doen. En laten we wel wezen… Als je zelf de tijd gaat nemen om op deze vraag antwoord te geven, zal je ook niet veel verder komen dan de antwoorden: 1) Ze pakte mijn pop af. 2) Voor de lol. 3) Ehm, geen flauw idee!

8. Weet je hoe laat het is?

Dit is ook een leuke: ‘Weet je wel hoe laat het is?’. Ja, inmiddels weten je kinderen dat misschien, maar dat kan hen echt zéér weinig schelen. Je stelt deze vraag namelijk aan onvermoeide, kleine mensen die de strijd tegen vermoeidheid geweldig vinden. Sterker nog: wanneer jij hen vertelt hoe lang ze al wakker zijn en hoe kort zij nog kunnen slapen, zal dat hen alleen maar aanmoedigen om de oorlog tegen vermoeidheid te winnen.

Een kijkje in de belevingswereld van je kind? Stel dan deze 35 originele vragen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.