Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Dyslexie 6 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Onderzoekers vinden mogelijk genetische link tussen dyslexie en ADHD

Heeft jouw kind ADHD én dyslexie? Dan is dat mogelijk geen toeval. In een groot genetisch onderzoek naar dyslexie ontdekten onderzoekers een genetische correlatie tussen dyslexie en ADHD.

Het is niet voor het eerst dat dyslexie en ADHD door de wetenschap aan elkaar worden gekoppeld. Al vaker bleek dat de twee stoornissen veel samen voorkomen, maar nu is er ook wetenschappelijk bewijs dat de twee mogelijk genetisch aan elkaar zijn gelinkt.

ADHD en dyslexie genetisch verband

Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature Genetics en bevestigt dus de mogelijke genetische link tussen dyslexie en ADHD. Het onderzoek vond een “matige genetische correlatie” tussen ADHD en dyslexie. De onderzoekers waarschuwen dat deze correlatie niet betekent dat alle, of de meeste mensen, met dyslexie ook daadwerkelijk ADHD hebben.

Dit mogelijke verband tussen beide stoornissen is niet geheel nieuw. Een Amsterdamse studie uit 2013, toonde al aan dat 40 procent van de kinderen met ADHD ook dyslexie en 35 procent van de dyslectici ook ADHD. “We wisten al uit eerder onderzoek dat dyslexie en ADHD vaak samen voorkomen; onze bevindingen tonen aan dat dit (gedeeltelijk) kan zijn omdat sommige van dezelfde genen betrokken zijn bij beide aandoeningen”, zegt onderzoeker zei Luciano.

Verder onderzoek

“ADHD en dyslexie kunnen beide problemen veroorzaken met focussen en opletten”, zegt wetenschapster Cheryl Chase. “Voor een persoon met ADHD zijn deze uitdagingen hardnekkig in verschillende omgevingen en omstandigheden. Voor iemand met dyslexie hebben deze symptomen de neiging om te verschijnen wanneer de lees- en taaleisen hoog oplopen.”

“De genetische correlaties die in deze studie zijn waargenomen, wijzen op andere aspecten van gedrag dan waar men misschien rekening mee zou houden bij het ondersteunen van een persoon met dyslexie”, zegt Luciano. “De bevindingen, kunnen bovendien van nut zijn voor andere wetenschappers die willen begrijpen waarom dyslexie bijvoorbeeld samengaat met ADHD.”

6 dingen die je nooit meer tegen de ouders van een kind met dyslexie moet zeggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.