Al gehoord van de olifantenouder? 6 tekenen dat jij het bent
Ben jij al bekend met de olifantenouder? Naast de tijgerouder is de olifantenouder ook een opvoedingsstijl waar je je wel of niet mee kunt identificeren. Herken jij je in een olifantenouder?
Waar een tijgermoeder veel van haar kinderen verwacht en snel over hun grenzen heen gaat, is de olifantenmoeder een stuk zachter. Een echte tegenhanger van de ‘dominante’ tijgermoeder dus.
Warmte, empathie en aanmoediging
Een olifantenouder is trouw aan zijn oorsprong en geeft prioriteit aan het geluk en de veiligheid van zijn kind. In deze opvoedstijl wordt de nadruk gelegd op warmte, empathie en aanmoediging om vertrouwen bij je kind op te bouwen. Het bevorderen van een sterke, vertrouwde ouder-kindrelatie staat centraal.
6 tekenen dat je een olifantenouder bent
Ben jij een olifantenouder? Als je je herkent in deze zes tekenen, mag je jezelf zo noemen.
1. Je zal nooit je baby negeren
Olifantenouders zijn zeer zorgzaam, waardoor ze hun huilende kind altijd zullen troosten – hoe vroeg of laat het ook is. Deze ouders moedigen hun kinderen aan om om hulp te vragen als dat nodig is en zijn veel minder geneigd om bepaalde gewoontes door te drukken.
2. Als je kind valt, ben je er snel om hem te troosten
Troosten, koesteren en beschermen: dat zijn de topprioriteiten van een olifantenouder. Wanneer je kind valt, ga je niet wachten om te kijken of je eigenlijk wel nodig bent. Nee, jij gaat er gelijk heen om hem in je armen te sluiten. Je droogt zijn tranen en geeft hem kusjes tot de pijn weg is en hij weer verder speelt.
3. Als iets niet lukt bij je kind, vind je dat helemaal niet erg
Een olifantenouder wil dat zijn kind zich op zijn gemak voelt als hij om hulp vraagt. Hij hoeft niet sneller volwassen en onafhankelijk te worden zoals bij een tijgerouder. Ze laten hun kind zich in zijn eigen tempo ontwikkelen en staan altijd klaar voor hulp als dat nodig is.
4. Als je kind een onvoldoende haalt, vraag je eerst hoe hij erover denkt
Prestaties op school zijn voor olifantenouders lang niet zo belangrijk als de gevoelens van hun kind. Als je kind een onvoldoende haalt, voel je eerder empathie dan teleurstelling of boosheid. Als eerste vraag je hoe je kind zich voelt en je spreekt daarbij bemoedigende en ondersteunende woorden uit.
5. Je kind slaapt nog steeds bij jou in bed en dat vind je niet erg
Olifantenouders zijn altijd zachtaardig en warm naar hun kids en geven de voorkeur aan een opvoedstijl met een goede hechting. Als je kind nog steeds bij jullie in bed wil slapen, terwijl hij al naar de basisschool gaat, ben je alleen maar blij om dat te kunnen bieden.
6. Je hebt geen strikte regels en bent liever flexibel
Bij een olifantenouder is elke situatie anders, omdat deze ouders zich steeds aanpassen aan de behoeften van hun kind. Het geluk van je kind is jouw grootste zorg. Als je kind er niet aan toe komt om zijn spullen op te ruimen, ga je het probleem niet forceren, maar probeer je te begrijpen waarom hij het niet doet. Op die manier wil je hem tegemoetkomen.