Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 26 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Voor de eerste keer scheren: hoe pakt je zoon dat aan?

Als je zoon in de puberteit komt dan zal je hem snel zien veranderen. Niet alleen wordt hij in korte tijd veel groter, ook zal hij overal lichaamsbeharing krijgen. Zo ook op het gezicht. Als de gezichtsbeharing van je zoon goed zichtbaar wordt, dan kan je zoon zich voor de eerste keer scheren.

Het eerste keer scheren van de snor of baard is altijd erg spannend. Wanneer kan jouw zoon daar het beste mee starten en hoe pakt hij dat aan? Hieronder geven we wat handige tips.

Wanneer voor de eerste keer scheren?

Het verschilt per kind wanneer de eerste baard- en snorharen gaan groeien. Bij de ene jongen komen de eerste haartjes al op elfjarige leeftijd door en bij de andere jongen komen ze pas op zijn zeventiende. Als de eerste haartjes doorkomen dan hoeft jouw zoon echt niet direct een scheermes erbij te pakken. Het is belangrijk dat hij er klaar voor is en dat is meestal als de haren dikker en duidelijk zichtbaar worden.

Dit heb je nodig

De eerste keer scheren is erg spannend. Het is belangrijk om je zoon daarin goed te begeleiden. Op die manier leert je zoon het in één keer goed en zal hij zijn huid niet beschadigen. Als hij eenmaal begint met scheren, zal hij steeds vaker moeten scheren. Eerst misschien elke week, maar snel zal dit enkele keren per week of zelfs dagelijks worden. Het enige wat je zoon nodig heeft voor een scheersessie is een goed en nieuw scheermesje, scheerschuim en een kalmerende crème voor na het scheren.

Eerste keer scheren: de aanpak

Volg de stappen hieronder en het scheren wordt een makkie!

1. Wassen van gezicht

Laat je zoon zijn gezicht wassen met lauwwarm water en een reinigingsgel. Hierdoor zorgt hij ervoor dat zijn huid gereinigd is voordat hij aan de slag gaat.

2. Scheerschuim aanbrengen

Daarna is het tijd om het scheerschuim aan te brengen. Spuit een beetje in de handpalm van je zoon en laat het hem aanbrengen op de plek of plekken die geschoren moeten worden. Laat hem het schuim vervolgens goed uitsmeren.

3. Aan de slag met het scheermes

Vervolgens kan je zoon het scheermesje erbij pakken. Het is goed om een scheermesje met meerdere mesjes te gebruiken. Dit geeft het beste resultaat. Je zoon moet het scheermesje voorzichtig over de huid laten glijden. Hij moet hierbij niet te hard drukken, want dan gaan de mesjes in zijn huid en dat wil je natuurlijk niet.

4. Kalmerende crème

Als de haartjes zijn weggeschoren dan kan je zoon de overgebleven scheerschuim er met lauwwarm water afwassen. Daarna moet hij de huid droogdeppen met een schone handdoek of beter nog met tissues. Laat hem daarna een kalmerende crème gebruiken, waardoor de huid niet alleen gehydrateerd wordt, maar ook gekalmeerd. Eventuele roodheid zal door zo’n crème snel verdwijnen.

https://www.jmouders.nl/meisje-9-scheert-hoofd-voor-moeder-met-kanker/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.