Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Eten en Voeding 27 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

7x (onverwachte) voordelen van samen met je kind aan tafel avondeten

Eten jullie vaak met het bord op schoot of toch iedere avond samen aan tafel? Dat laatste blijkt namelijk veel voordelen te hebben voor je kind. Samen avondeten met het hele gezin is volgens diverse wetenschappelijke onderzoeken namelijk positief voor de ontwikkeling van jouw spruit.

Voordelen van samen aan tafel avondeten

Dit is wat samen aan tafel avondeten met het gezin voor je kind kan betekenen.

1. Boost in de ontwikkeling

Zelfs voor de kleinste gezinsleden doet met het gezin eten verschillende goede dingen. Ten eerste helpt het om de taalvaardigheid te bevorderen als je met z’n allen praat over wat jullie die dag hebben meegemaakt. Het helpt ze ook om geduld te ontwikkelen en ze worden handig in het eten met bestek natuurlijk. Hun sociale vaardigheden worden ontwikkeld, zoals goede manieren en je beurt afwachten. Dat alles terwijl ze ondertussen je tafel onder kliederen met de saus van de lasagne. Maar dat hoort er ook bij.

2. Hun mentale gezondheid verbetert

Eten met het gezin kan kinderen een gevoel van stabiliteit en verbondenheid geven. Een onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Pediatrics, ontdekte dat kinderen onder de dertien die regelmatig met het gezin aan tafel zaten minder vaak gedragsproblemen vertonen. Tieners die met de familie eten, schijnen gezonder en blijer te zijn en minder geneigd tot risicovol gedrag. Ze vertonen minder symptomen van depressie, gebruiken niet snel drugs en stellen het hebben van seks vaker uit. Als tieners betrokken raken bij dingen die ze eigenlijk niet zouden moeten doen, dan is dat meestal omdat ze de aandacht van hun ouders proberen te trekken. Kinderen die regelmatig met het hele gezin aan tafel zitten, krijgen al alle aandacht die ze willen.

3. Betere schoolresultaten

Een onderzoek aan het National Center On Addiction And Substance Abuse aan de Universiteit van Columbia (CASA) liet zien dat kinderen die minder dan drie keer per week met hun gezinsleden aten, twee keer zo vaak een onvoldoende kregen op school. Kinderen die vijf tot zeven keer per week met hun familie aten, deden het veel beter, zij kregen vaker goede beoordelingen. Ouders die vragen hoe het op school gaat, moedigen kinderen aan om het beter te doen en om problemen die op school ontstaan op een nette manier op te lossen.

4. Hechtere gezinnen

Onderzoek heeft ook uitgewezen dat als een gezin gezamenlijk eet, ze een sterke band met elkaar voelen. Etenstijd creëert een gevoel van saamhorigheid: iedereen leidt aparte levens op werk en school en dit is het moment om verbinding te maken met elkaar. Je kunt hierdoor ook het leven van je kinderen in de gaten houden. Dus als je Sam tegen Tom hoort zeggen dat Shania verkering heeft gevraagd aan Yassine, dan krijg je dat toch maar mooi mee.

5. Verantwoordelijkheid

Dankzij onderzoek weten we dat koken met kinderen en ze wat taken geven rondom etenstijd, hun gevoel voor onafhankelijkheid vergroot en ze een gevoel van verantwoordelijkheid in de keuken – en in het leven – geeft.

6. Fysieke gezondheid

Gezinnen die samen eten, maken betere voedingskeuzes. Een onderzoek aan de Universiteit van Stanford concludeerde dat kinderen die met het gezin aan tafel eten, minder vaak gefrituurd voedsel en verzadigde vetten eten, terwijl ze wel fruit en groente eten. Ouders zullen het fijn vinden om te lezen dat pubers die zijn opgegroeid met regelmatige gezamenlijke maaltijden, meer groente eten – er is dus hoop voor onze pubers (to be).

7. Je wordt zuiniger

We kunnen het ons niet voorstellen, maar als je nou niet warm of koud wordt van bovenstaande argumenten, realiseer je dan dat thuisgekookte maaltijden bovendien goedkoper zijn. Een simpele vergelijking laat zien dat een gezin van vier mensen zo’n 40 euro per week kan bezuinigen door wat vaker thuis te koken en eten in plaats van buiten de deur. Je spaart geld uit terwijl je kind goede beoordelingen op school haalt, een geweldige woordenschat krijgt en niet aan de drugs gaat. Wij zeggen: win-win op alle fronten.

Avondeten altijd een gedoe bij jullie thuis? 5 tips om het gezellig te maken én houden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.