Laura Saija
Laura Saija Persoonlijke verhalen 12 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Eline (34): ‘Ik haalde mijn kind van de opvang toen er een man kwam werken’

Eline (34) haalde haar kind van de opvang toen er een man kwam werken. Ze voelde zich ongemakkelijk bij het idee dat haar kind door een man verzorgd zou worden. “Op zich leek Joost, een prima vent, die ook goed met kinderen op kon schieten. Toch zat het me dwars.”

“Al sinds ze drie maanden was, ging Philou naar dezelfde opvang. De opvang hadden we zorgvuldig uitgezocht en we waren het helemaal eens met de manier van werken, het montessori speelgoed en de warme maaltijden die ’s middag geserveerd werden.

Man op kinderopvang

Ook de leidsters waren heel vriendelijk en er werd duidelijk veel aandacht besteed aan de kinderen. Ik ging met een gerust hart naar mijn werk en haalde Philou met een lach op. Helaas veranderde dat toen ze een nieuwe werknemer aannamen op het kinderdagverblijf.

In principe niet vreemd dat er nieuwe mensen aangenomen worden en dat er ook mensen weg gaan, maar dat de nieuwe werknemer een man was vond ik maar vreemd. Ook vond ik het vreemd dat dit niet van tevoren gecommuniceerd werd, opeens was hij daar op de groep.

Prima vent

‘Wat moet die vent daar, bij die baby’s en kinderen?’, was mijn eerste gedachte toen ik Philou wegbracht. Het zat me helemaal niet lekker, zo’n man op de groep. Op zich leek Joost, een prima vent, die ook goed met kinderen op kon schieten. Toch zat het me dwars.

Diezelfde dag nog belde ik een vriendin van mij, die haar kind ook naar hetzelfde kinderdagverblijf brengt. Ik vertelde dat er sinds vandaag een man op de groep staat, die nu voor onze kinderen zorgt. Mijn vriendin had in eerste instantie dezelfde reactie. ‘Wat gek, dat zie je nou nooit! Een man op een kinderopvang’, zei ze. Toch leek ze er verder geen probleem mee te hebben.

Voelde vreemd

Aan mijn man vertelde ik het die avond ook. Zijn reactie was heel praktisch. Hij zei dat het inderdaad niet zoveel voorkomt, maar dat het wel logisch is met alle personeelstekorten. De volgende dag probeerde ik Philou met een gerust hart naar het kinderdagverblijf te brengen, maar het voelde toch vreemd.

Als ik op mijn werk zat bleef het maar door mijn hoofd spoken. Waarom zou zo’n man kiezen voor de kinderopvang? Na een aantal weken leken alle ouders eraan gewend dat Joost een van de pedagogisch medewerkers was op de groep. Niemand vond het meer vreemd dat er opeens een man voor onze kinderen zorgde. Behalve ik.

Alles vol

Het bleef mij niet lekker zitten. Elke keer dat ik hem de kinderen zag knuffelen, ging er een rilling over mijn rug. Ik begon te informeren naar andere plekken op kinderopvangcentra in de buurt, maar alles zat helaas vol.

Toen besprak ik het probleem met mijn moeder. In eerste instantie vond ze me maar een aansteller. Later bood ze toch aan om de twee dagen in de week dat Philou naar de opvang gaat, op te passen. Philou is bijna drie en gaat volgend jaar naar de basisschool. Dan hebben we de opvang niet meer nodig.

Gerust hart

Het was natuurlijk jammer dat Philou weg moest bij al haar vriendinnetjes en de lieve juffen. Toch ben ik blij dat ik uiteindelijk de knoop doorgehakt heb en naar mijn gevoel heb geluisterd. Nu zit ik weer met een gerust hart op mijn werk.

Hoeveel dagen kinderopvang is het beste voor je kind? Orthopedagoog geeft advies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.