Jana Witteman
Jana Witteman Geld 2 jan 2023
Leestijd: 1 minuut

Recht op toeslag? Kindgebondenbudget en kinderopvangtoeslag stijgen

Met de kerstdagen nog vers in het geheugen, staan we nu aan het begin van 2023. En zo’n nieuw kalenderjaar brengt de nodige veranderingen met zich mee. Qua kindgebondenbudget en kinderopvangtoeslag ligt er behoorlijk wat in het verschiet. Heb jij volgend jaar recht op extra tegemoetkomingen?

In december werden er nog knopen doorgehakt over extra geld voor de kinderopvangtoeslag. Jaarlijks gaan de toeslagen omhoog, maar dit jaar doet de overheid een extra duit in het zakje, vanwege alle stijgende kosten, schrijft de Belastingdienst.

Kindgebondenbudget

Heb je kinderen en is het (verzamel)inkomen niet te hoog? Dan stijgt in 2023 het kindgebondenbudget, waardoor je per kind meer budget krijgt. Ook bij deze toeslag geldt een maximaal eigen vermogen, om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming. Heb je geen toeslagenpartner? Dan stijgt het maximumvermogen voor deze toeslag van 120.020 euro in 2022, naar 127.582 euro in 2023. Het maximale bedrag dat ouders ontvangen wordt in dit nieuwe jaar – voor de eerste twee kinderen en het bedrag voor alleenstaande ouders – verhoogd met 356 euro per jaar.

Kinderopvangtoeslag

Het maximale uurtarief voor de kinderopvangtoeslag zal dit jaar ook stijgen. Het maximaal te vergoeden uurtarief gaat van 8,50 in 2022, naar 9,12 in 2023. Ook het uurtarief voor de buitenschoolse opvang stijgt: deze gaat van 7,31 in 2022, naar 7,85 in 2023.

Onderzoek: dit doet vele uren kinderopvang met het gedrag van je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.