Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 12 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Elke dag hetzelfde saai? Nee! Dit is waarom routine zó belangrijk is voor kinderen

Kinderen hebben routine nodig: dat is waarschijnlijk geen opzienbarend nieuws voor jou als ouder. Weten wat ze van de dag kunnen verwachten geeft kinderen namelijk een gevoel van veiligheid, voorspelbaarheid en zekerheid. Maar waarom zijn routines nou précies zo belangrijk?

Deze vraag stelde de professor aan de universiteit van Albanië, Emeritus Allen Israël, zichzelf ook. Hij deed onderzoek naar de relatie tussen de routines binnen het gezin en de effecten hiervan.

Waarom routine belangrijk is voor kinderen

En wat blijkt? Routines binnen het gezin, zoals bedtijdroutines of eetroutines, kunnen in verband worden gebracht met een breed scala aan positieve resultaten. Aan de ene kant zou het gebruik van routines symptomen van depressie, angst en gedragsproblemenen kunnen verminderen. Aan de andere kant zouden routines binnen het gezin er ook voor kunnen zorgen dat kinderen een betere zelfbeheersing hebben en gezonder gedrag vertonen, zoals beter eten en slapen.

https://www.jmouders.nl/saaie-routines-7-redenen-waarom-ze-juist-zo-belangrijk-zijn-voor-je-kind/

Minder aandachtsproblemen

Psychologe Jennifer Weil Malatras is voornamelijk geïnteresseerd in hoe de stabiliteit van routines binnen het gezin kunnen zorgen voor de ontwikkeling van zelfregulering, of het vermogen om controle te houden over je emoties, gedachten en gedrag. Zij heeft daarom onderzoek gedaan naar de relatie tussen routines in een gezin, aandachtsproblemen en time-management. De conslusie? Een stabielere gezinsomgeving wordt geassocieerd met een betere time-management, waardoor jongeren later minder aandachtsproblemen zullen hebben.

Iedere opvoeding is anders

Oftewel: dagelijkse routines in het huishouden zijn dus op verschillende fronten erg belangrijk voor kinderen. Check. Maar hoe bereiken we routines thuis? Psychologe Malatras geeft aan dat ieder gezin op een andere manier stabiliteit kan bereiken. De één zal stabiliteit waarborgen door regelmatige maaltijd- en bedtijdroutines, terwijl de ander steevast een voetbalwedstrijd op zaterdag bijwoont en de derde zal elke zondag op visite bij oma gaan. Iedereen is daarin vrij volgens de psychologe, zolang je als ouders maar blijft inspelen op de ontwikkelingsstadia van kinderen.

Een soepele avondroutine met de kids? Dat doe je met deze 11 tips!

Bron: Psychology Today

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.