Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Puber 7 aug 2022
Leestijd: 7 minuten

Elisabeth (17): ‘Paddo’s zijn echt heel makkelijk te krijgen. Bijna nog makkelijker dan wiet.’

Coke, paddo’s, xtc, wiet, hasj, drank, roken en dealen. Sommige jongeren branden er hun vingers niet aan. Anderen willen juist proberen en experimenteren. Sasja Jansen sprak een aantal jonge drugsgebruikers over hun ervaringen. Deze week Elisabeth H. van 17 die vertelt over haar ervaringen met drugs.

‘Ik heb wiet gerookt en paddestoelen gegeten. Maar nu doe ik het niet meer. Mijn eerste jointje was op mijn zestiende. Ik deed het gewoon uit gezelligheid en ook om mee te doen.

Voor de gezelligheid

Ik heb altijd samen met anderen gerookt. Voor mij was het echt een sociale gebeurtenis. Ik zal het nooit in mijn eentje doen, omdat ik er dan geen behoefte aan heb. In een groep had ik dat eigenlijk ook niet, maar ik vond het wel gezellig om te chillen. Het is relaxed. Maar je wordt er zo duf van. Dan wilden we eigenlijk uit, maar niemand had meer zin om actie te ondernemen en bleven we zitten.

Niet op school

Ik rookte alleen ’s avonds en in het weekend. Nooit onder schooltijd, omdat ik er echt geen zin had dat leraren mij stoned zouden zien of dat ik raar zou reageren op een vraag. Ik had ook, als ik stoned was, altijd het idee dat ik er heel anders uitzag en dat het ontzettend van mijn voorhoofd af te lezen was. Ik schaamde mij er niet voor, maar voelde mij er niet prettig onder.

Bovendien zou ik niet helemaal bij de les zijn, hoewel ik een vriend een keer stoned heb meegemaakt bij economie en die ging als een trein. We werkten samen en alles ging goed bij hem, terwijl hij het normaal best moeilijk vond. Dat was heel grappig. Hij zat er helemaal in. Dat kan met wiet. Dan krijg je een soort denktrip en als je je dan heel diep op iets concentreert, kun je er helemaal in komen te zitten.

Liever een biertje

Ik was en ben nog altijd met mensen die roken, maar zelf vind ik het veel chiller om een biertje te drinken. Opeens had ik er een afkeer van. Ik hoefde niet meer. Ik weet niet waarom. Misschien hoefde ik altijd al niet, maar deed ik het om mee te doen. De eerste keer dat ik een joint weigerde, was iedereen verbaasd. Ze probeerden mij niet over te halen, maar zeiden wel: “Je weet toch hoe chill het is? Hoef je echt niet?” Dat zij wel stoned waren, maakte mij niet uit. Ik was ook onder invloed, want ik dronk. Ik voel mij nooit een buitenstaander. Maar ik vind mensen die stoned zijn ook helemaal niet vervelend of irritant.

Paddo’s

Ik heb drie keer paddo’s gegeten. Om uit te proberen. Ik hoorde van mensen dat het echt leuk was en dat ik het ook eens moest doen. Dan word je nieuwsgierig.

De eerste keer was super, helemaal te gek. Heel maf. Ik kreeg lachkicks en werd heel vrolijk. Het is gewoon een trip. Ik vond het wel eng in het begin, want het werkt pas na een half uur. Je zit maar te wachten en je weet niet precies waarop. Je weet niet wat je gaat voelen. Maar toen het eenmaal begon te werken, vond ik het niet meer eng. Ik bleef alles onder controle houden en dat wil ik graag. Ik wil me bewust zijn van wat ik aan het doen ben en waar ik ben. Ik heb toch verantwoordelijkheidsgevoel.

Je ziet, vooral in het uitgaansleven, veel mensen die maar wat doen. Zichzelf niet meer in de hand hebben. Een vriendin wijs ik er soms op, maar ze doet toch waar ze zin in heeft. Daarover kan ik mij best zorgen maken. Ik let ook altijd een beetje op haar.

Moeder Anke: ‘de drank en de drugs hebben mijn zoon zijn jeugd ontnomen.’

In paniek

De derde keer dat ik paddo’s nam was met haar, en zij is toen in paniek geraakt. Ze wist absoluut niet meer waar ze was en ook niet waarom. Ze raakte helemaal overstuur en dacht dat ze in de fik stond. Ik heb haar onder de douche gezet en daarna ging het iets beter, maar ze zat nog steeds in die trip. We hadden een hele portie van de zwaarste paddo’s genomen.

De eerste keer was zo ontzettend leuk geweest. Maar de tweede keer voelde ik van zo’n halve portie niets en daarom hebben we de derde keer een hele portie genomen. Maar ik zal het niet gauw weer doen. Het was zo’n zware trip, dat is niet leuk. Het was gewoon te veel. Ik vond het echt eng dat mijn vriendin er zo van flipte. Ik was niet bang voor mijzelf, maar wel voor haar.

En ik heb een vriend die er in is blijven hangen. Die heeft een psychose gekregen. Dan heb je het gewoon te vaak gebruikt in een te korte tijd. Je hoort zulke nare verhalen. Toch weet ik niet zeker wat ik zal zeggen als iemand mij nu zou voorstellen paddo’s te nemen, maar het speelt wel mee.

Makkelijk te krijgen

Paddo’s zijn echt heel makkelijk te krijgen. Bijna nog makkelijker dan wiet. Soms wordt er om een legitimatie gevraagd, want je moet 18 zijn, maar dan ga je gewoon naar de volgende winkel of je laat het een ander doen.

Wiet en paddo’s kun je niet met elkaar vergelijken. Het is totaal anders. Met paddo’s is twee uur alles echt helemaal anders dan normaal en kun je lol hebben. Met wiet ben je veel nuchterder. Je gedraagt je niet speciaal anders en de omgeving verandert ook niet.

Speed, coke, xtc en zo, vind ik gewoon eng. Zie ik totaal niet zitten. Ik hoor wel verhalen dat het heel chill is, maar ik ben er te schijterig voor.

In mijn vriendenkring worden die middelen wel gebruikt, maar dat is nooit leuk. Het is gewoon geen fijn beeld als je iemand waar je veel om geeft, een lijntje ziet snuiven. Dat heb ik ze ook gezegd, maar ze zijn er zo van overtuigd dat het geen kwaad kan, dat ze niet echt naar mij luisteren. Ik kom nu wel heel braaf naar voren. Nou ja, dat ben ik ook wel.

Drugsgebruik bespreken met je puber: zo pak je dat aan

Vertrouwen van ouders

Mijn ouders wisten dat ik af en toe iets nam. Ik denk dat ze het liever niet hadden, maar ze zeiden niks. Alleen dat ik voorzichtig moest doen, maar dat deed ik ook en dat wisten ze. Ze kennen mij en vertrouwen erop dat ik heel goed weet wat ik doe en niet onverantwoordelijk zal zijn. En dat is ook zo.

Ik zou het niet toejuichen als mijn zusje van 12 wiet zou gaan roken of andere dingen zou gaan gebruiken. Ik kan niet goed uitleggen waarom, want ik heb het zelf ook gedaan, toch zou ik het niet willen. En als ze het doet, hoop ik dat ze het mij zal vertellen. Dan kan ik erover praten met haar en zorgen dat het niet uit de hand loopt. Dat ze het gaat uitproberen is niet echt erg, want ze moet er zelf achter komen, maar…nee, liever niet. Ik zou bang zijn voor… ik weet het eigenlijk niet… ze is toch mijn kleine zusje.

Verbieden heeft geen nut

Wat ouders zouden moeten doen? Ik zou het echt niet weten. Verbieden heeft geen nut, dan wordt het nóg leuker en interessanter. Negeren is ook niet goed. Er bij blijven, erover praten, in contact blijven, zodat je als ouder in ieder geval een beetje weet wat en hoe vaak er gebruikt wordt. Helemaal kom je er natuurlijk toch niet achter, want ik weet van mijn vrienden dat ze hun ouders best veel vertellen, maar nooit alles. Het is een periode waarin jongeren dingen gaan uitproberen en grenzen gaan verkennen en verleggen. Dat houd je als ouder niet tegen. Uiteindelijk gaan ze toch minder gebruiken. Dat zie ik bij mijn vrienden.’roke

Frankie (17) over drugsgebruik: ‘Ik ga echt niet mijn hele leven versjunken.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.