Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Faalangst

antwoord

Hoogsensitieve kinderen (HSK's) zijn bijzonder gevoelig en lopen dus een groter risico om een negatief zelfbeeld of faalangst te ontwikkelen. Het lijkt er inderdaad op dat je dochter last heeft van faalangst. Ze durft niet om hulp te vragen en heeft het gevoel niks te kunnen. Ze is ook erg verdrietig en het is dus hard nodig om haar te helpen. Kinderen met faalangst moeten gaan ervaren dat fouten maken mag.

  • Probeer een positieve en liefdevolle sfeer in huis te creëren. Benadruk wat goed gaat met veel complimenten en doe luchtig over fouten. Geef ook je eigen fouten ruiterlijk toe: ik werd te snel boos, ik heb me vergist of de soep laten overkoken. Het kan gebeuren en het is geen drama. Stel niet te hoge eisen, want die maken onzeker en ontmoedigen. Benoem vaak waar je dochter goed in is, ook tegen anderen zodat ze dat hoort.
  • Misschien is het beter om juist niet te benadrukken dat je dochter ‘anders’ is. Hoogsensitieve kinderen zijn anders maar het is geen stoornis. Ze mag zijn wie ze is en haar gevoeligheid is een heel mooie eigenschap waar ze trots op mag zijn! Een goed boek over HSK is bijvoorbeeld: Het Hoog Sensitieve Kind door Elaine N. Aron. Zij geeft ook tips hoe je als ouder kunt praten met leraren en andere begeleiders van je kind.
  • Vertel je dochter dat de juf voor haar beroep gekozen heeft omdat ze het juist leuk vindt om kinderen die iets niet snappen te helpen. Elk kind in de klas weet weleens iets niet, en daarvoor is de juf. Ze helpt je graag!
  • Bij je klasgenootje kijken of vragen hoe het moet, is niet iets om je voor te schamen. Dat mag best. Er zijn zoveel kinderen die dat weleens doen.

Daarnaast raad ik je aan om een gesprek op school te gaan voeren over de faalangst van je dochter, eventueel samen met de Intern Begeleider. De leerkracht moet op de hoogte zijn van de gevoelens van je dochter zodat ze haar aanpak kan aanpassen. Veiligheid is de voornaamste factor in het creëren van een goede leerbare omgeving voor een kind. De leerkracht kan dat doen door kinderen te laten merken dat fouten maken mag. Ook moet ze laten merken dat alle kinderen geaccepteerd worden. Gebruik maken van positieve opmerkingen en reacties is de beste remedie voor faalangstige kinderen.

Voor jouw dochter kan er tevens gekozen worden voor een vorm van ‘pre-teaching’ (letterlijk: vooraf onderwijzen) waarbij de leerling vooraf al het werkje en de opdracht kan bekijken en uitgelegd krijgt. Tijdens de klassikale instructie volgt dan de herhaling en is de kans groter dat ze vlot aan de slag kan. De juf blijft altijd in de buurt en kan ook regelmatig even bij je dochter kijken of de opdracht begrepen is.

Vraag de school naar hun visie wat betreft faalangst. Sommige scholen werken samen met de onderwijsbegeleidingsdienst waarbij gewerkt wordt aan zelfvertrouwen en een goed pedagogisch klimaat.

Verwacht niet te veel op korte termijn, want het is een langdurig proces dat veel geduld vraagt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Faalangst
Sluiten