Lise Steegmans
Lise Steegmans Mentale gezondheid 8 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

De 4 emotionele fases van een meisje in haar tienerjaren

De iconische film Mean Girls kennen we allemaal. Deels omdat het een hilarische, buitensporige film is met Lindsay Lohan, Rachel McAdams en Amanda Seyfried. Maar ook zeker omdat deze film een feest der herkenning is. Want de verschillende fases van meisjes in hun tienerjaren, die kunnen nogal turbulent zijn.

Welke fases doorloopt een meisje tijdens haar tienerjaren?

De fases van een meisje in haar tienerjaren

Het leuke aan Mean Girls, om even bij deze metafoor te blijven, is dat alles wordt uitvergroot. De onzekerheid, de bewijsdrang, de hang naar volwassenheid, de ontdekking van fashion, body en boys. Alles waar meisjes tijdens hun tienerjaren mee worstelen, is in deze film op erg grappige wijze groter gemaakt. Maar hoe overdreven ook, in het proces van meisje naar vrouw doorlopen meisjes een aantal fases die je misschien wel herkent. Heb jij een tienerdochter in huis? Lees dan snel verder, wie weet herken je deze fases.

Fase 1: Dag Barbie, hallo tienerjaren

Wanneer meisjes tien of elf jaar oud zijn, kun je de eerste signalen van Het Grote Proces herkennen. De barbiepoppen – genoeg om een hele stad mee te bevolken – worden aan de kant geschoven, de prinsessenjurken en tiara’s kunnen opeens écht niet meer. Nee nee, dat ‘speelgoed’ is nu opeens echt voor ‘baby’s’. Wilde je dochter eerst nog graag mee met boodschappen doen, nu is alles saai en suf. Een bittere pil: opmerkingen als  “Mam, je bent zo gênant” of “Maahaam, doe normaal!” rollen nu ook vaker over de lippen van je tienerdochter.

Fase 2: Stilte voor de storm

Thuis is niets meer cool, leuk of interessant. Dus hoeft er thuis ook niet meer gezellig gekletst te worden. Je dochter verstopt zich voor je, trekt zich terug in haar eigen kamer én wereld en is alleen nog via TikTok of Snapchat bereikbaar. Stel je een vraag, dan is de kans groot dat ze je niet hoort. Ze heeft namelijk een koptelefoon met ruisonderdrukking op haar oren. Of ze hoort je wel en je krijgt antwoord krijgt. Of je krijgt een korte ‘nee’ of rollende ogen toegeworpen. Hee, is dat eyeliner?

Fase 3: De storm

De grote metamorfose bevindt zich nu op haar piek, dus pas op. Voor het tienermeisje markeert deze fase haar overgang van schattige prinses naar boze schurk. Weerstand, woede, furie. Welkom bij de boze tienerjaren van meisjes. ‘Láát máár!’, ‘Mam, ik heb je advies niet nodig!’, ‘Stop met vragen hoe mijn dag op school was’ en ‘Lekker boeien!’ is de vocabulaire op dit moment.

Fase 4: Het volwassen stadium

Van lekker boeien naar lekker bloeien. In deze fase van de tienermetamorfose van een mensenmeisje haalt ze eindelijk de ruisonderdrukkende koptelefoon van haar oren en praat ze met volledige zinnen zonder een zweem van woede. De ogen rollen niet meer, ze vraagt weer lief of ze je kleding mag lenen. Af en toe gaat ze zelfs weer mee naar de supermarkt. Deze vierde en laatste fase maakt de vorige drie verschrikkelijke fases weer helemaal goed. Er is immers niets leukers dan zien hoe je dochter haar vleugels spreidt.

Onderzoek: populaire kinderen hebben meer kans om later ongelukkig te worden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.