Laura Saija
Laura Saija Vrije Tijd 2 apr 2024
Leestijd: 1 minuut

Fatbikes niet welkom bij verkeersexamen scholieren: ‘Fatbike is geen fiets’

De Nationale VVN Verkeersexamens zijn deze week van start gegaan. Leerlingen van groep 7 en 8 op basisscholen in heel Nederland hebben het theoretische gedeelte van het examen afgelegd. Scholen die het theoretische examen hebben voltooid, bereiden zich nu voor op het praktische gedeelte van het VVN Verkeersexamen, dat op 4 april van start gaat.

Fatbikes zijn dit jaar niet toegestaan tijdens het praktijkexamen.

Fatbike gevaarlijk

Veilig Verkeer Nederland beschouwt fatbikes niet als geschikte voertuigen voor het examen vanwege hun afwijkende kenmerken ten opzichte van reguliere fietsen. Bovendien spelen verontrustende berichten over het gedrag van fatbike-rijders en de daaruit voortvloeiende gevaren voor de verkeersveiligheid een rol bij dit besluit.

Er gebeuren te vaak ongelukken met kinderen die zich op (opgevoerde) fatbikes vervoeren. Vorige maand werd een ambulance opgeroepen in Beverwijk vanwege een incident waarbij een 10-jarig meisje op een fatbike was betrokken. De politie heeft de fatbike in beslag genomen, omdat bleek dat deze te snel reed. Uit een eerste test bleek dat de fatbike een snelheid van ongeveer 45 kilometer per uur kon bereiken.

Hoge snelheid

Directeur Evert-Jan Hulshof: “Fatbikes zijn gemakkelijk op te voeren, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties en onvoorspelbaar gedrag op de weg.” Fatbikes kunnen hoge snelheden bereiken, zelfs zonder trappen. Veilig Verkeer Nederland wijst op het gevaar van opgevoerde e-bikes, die illegaal zijn op de weg en een risico vormen voor de verkeersveiligheid.

Bovendien lijken fatbikes vaak meer op gemotoriseerde voertuigen zoals snorfietsen en brommers dan op fietsen, wat verwarring kan veroorzaken en het aantal ongevallen kan doen toenemen. Veilig Verkeer Nederland pleit daarom voor aanvullende regels, bij voorkeur binnen de bestaande wetgeving, zoals het instellen van een minimumleeftijd en het verplicht dragen van een helm.

In 80 procent van de gevallen is dit de oorzaak van fietsongelukken met kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.