Redactie
Redactie Ouders 18 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

De 10 geboden voor daten als single ouder

Er was eens… Een single moeder die het tijd vond om het weer eens te proberen. Óf een dito vader die het toch wel heel stil vond in huis, zo zonder vrouw. Tijd om te daten. Maarre, hoe werkt dat ook alweer precies, dat daten als single ouder?

Die flings die je vroeger in de kroeg opdook, zijn inmiddels getrouwd, hebben kinderen en een zeer volwassen bestaan. Jij ook overigens, alleen ben jij net partner-af. Daarbij is het vijftien jaar geleden dat je voor het laatst hebt gedatet en trok je meteen bij ‘m in.

Daten als single ouder

Dat was easy. Nu niet meer. Je bent het verleerd (denk je). De kinderen zijn een deel van de week bij je ex, dus eigenlijk heb je best tijd en zin om het weer te leren. Je hoeft niet meer in shady restaurants af te spreken, maar bent bereid een goede variant uit te kiezen. Compleet in de make-up hoeft ook niet meer, want dit is wat het is en je bent geen 23 meer. Waarom voelen veel gescheiden mensen zich dan nog toch bang over het hele dating-proces?

Diana Kirschner, auteur van Sealing the Deal: The Love Mentor’s Guide to Lasting Love geeft ons het verlossende antwoord. Zij stelt dat gescheiden mensen voor lange tijd beschermd zijn voor de boze wereld door hun echtgenoot. Dit valt nu weg.

Ook komen ze weer terecht in een wereld waarin ze zich piepjong en onzeker voelen. ‘Belt ‘ie wel?’, ‘Voel ik me aangetrokken tot hem of haar?’, ‘Hebben we wel gespreksstof?’, ‘Waarom ben ik hier in vredesnaam aan begonnen?’, dat soort gedachten.

1. Bedenk wat je wil

De afgelopen tijd ben je erachter gekomen wat je vooral niet in een partner zoekt. Wat wil je dan wel? Ga hier dan ook voor. Ook fijn voor je date: je bent een stuk realistischer geworden.

2. Praat niet over de breuk met je ex

Een veel gemaakte faux pas. Ook niet als je date ernaar vraagt. Zo creëer onnodig een hoop negatieve energie. Belangrijk punt: als je nog op het punt staat om in tranen uit te barsten als het om je ex gaat, misschien is daten dan nog niet zo’n goed idee.

3. Word niet competitief met je ex

Het kan zijn dat je ex al lang een nieuwe vriendin heeft en staat misschien wel op het punt om weer te trouwen. Nou en? Het is jouw leven, dus ga door dit proces heen op je eigen tempo.

4. Wees niet bang voor afwijzing

Vier van de vijf mensen waarmee je date blijken geen relationship material.

5. Je kinderen zijn prioriteit

Dat daten is maar al te spannend en kan voor aardig wat afleiding zorgen (‘Oe, weer een app’je’!), maar hé, je bent moeder. Wees open en eerlijk naar je kinderen, maar stel het dating-proces niet op nummer één. Wist je trouwens dat het gedrag van een datende moeder direct effect heeft op ‘de kijk op relaties’ die je kinderen later hebben? You’d better be awesome.

6. Zet door

Plan een aantal dates in korte tijd. Zo krijg je overzicht over wat er allemaal te vinden is in de dating-wereld. Daarnaast zet je niet al je hoop in op één persoon en is de kans groot dat er iets leuks tussen zit. Oh, en plan niet alle dates in een weekend. Doordeweekse dagen zijn ook date-proof.

7. Dates fungeren niet als pleister

Dus wees daarom eerst gelukkig met jezelf, voordat je gaat binden ‘omdat je je zo alleen voelt’. Oké, een nacht plezier kan natuurlijk nooit kwaad. Ook gelijk goed voor je zelfvertrouwen.

8. Wees niet bang om af te wijzen

Er zwemmen meer vissen in de zee en daarbij zijn het allemaal volwassen mensen. Dus als je een keer zegt ‘Nee bedankt’, dan is dat ook niet erg.

9. Vergelijk niet

Logisch, dat je vaak aan je ex terugdenkt, maar vergelijken deed je toen je twintig was. Je bent aan het daten omdat je een nieuw hoofdstuk in wil gaan, niet omdat je een vervolg wil schrijven.

10. Zeg niet gelijk ‘ik wil geen seks op de eerste date’

Dit schrikt af. Dat je dit niet wil, is prima. Maar breng het iets subtieler in een later stadium op de avond. Bijvoorbeeld wanneer je merkt dat het die richting op gaat, maar jij je er nog niet prettig bij voelt.

Single ouders: laat ons weten hoe jij daten aanpakt. We zijn reuze benieuwd.

Kinderen van single moeders ‘doen’ het even goed als kids met twee ouders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.