Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 5 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Xandra: ‘We hebben dit jaar geen geld voor kerstcadeautjes’

Voor veel mensen is het een moeilijke tijd. Met de prijzen die omhoog zijn geschoten weten veel mensen niet of er nog wel geld is voor kerstcadeautjes. Ook Xandra heeft het erg moeilijk: “We draaien iedere cent om en het is erg verdrietig, maar we hebben dit jaar geen geld om kerstcadeautjes voor de kinderen te kopen.”

“Met het salaris van mijn man en van mij konden we het vroeger altijd redden. We hielden zelfs nog wat over om wat leuks mee te doen of om een cadeautje voor de kinderen in de decembermaand te kopen. Doordat de prijzen van gas, elektra en boodschappen omhoog zijn geschoten, komen we niet meer met ons geld uit. Sterker nog, we moeten elke maand bijlenen van onze ouders die het zelf ook niet breed hebben.

Uitzichtloze situatie

We hebben alles geprobeerd om meer geld te verdienen. Zo hebben we gesprekken met onze werkgevers gevoerd en we zijn zelfs op zoek gegaan naar beter betaalde banen. Helaas is er nog niets nieuws op ons pad gekomen. We zitten op dit moment in een uitzichtloze situatie. Zeker nu de feestdagen er weer aankomen wordt het afzien.

Samen kerst vieren

Elk jaar vierden we kerst met de gezinnen van mijn beste vriendinnen. We maakten dan een heerlijk diner, kochten cadeautjes voor alle kinderen en we hielden een spelletjesavond. Dit jaar moest extra speciaal worden, want na corona konden we het eindelijk weer vieren zoals we dat altijd deden. In april dit jaar hadden we al een heel plan gemaakt. Wat hadden we er zin in. Toen wist ik nog niet dat mijn gezin er een paar maanden later financieel heel anders voor zou staan.

Schamen voor situatie

Laatst wilden mijn vriendinnen afspreken om onze kerstplannen door te spreken. Dan zou iedereen weten wat elk gezin voor het feest moest kopen. Ondanks dat ik me voor mijn situatie schaamde, besloot ik op het moment dat ik mijn vriendinnen zag, ze op de hoogte te stellen. Ik kon niet anders dan opbiechten dat wij als gezin dit jaar helaas niet mee konden doen. Ook vertelde ik ze dat we nu al een aantal maanden geld van onze ouders moesten lenen om de huur en de rekeningen te kunnen betalen. Ik zag dat ze schrokken, ze hadden werkelijk geen idee dat we er zo slecht voorstonden. Ze vonden het erg jammer dat we kerst niet mee konden vieren.

Lief gebaar

Die avond stonden ze voor onze deur om te vertellen dat we ons geen zorgen hoefden te maken over ons gezamenlijke kerstfeest. Zij zouden namelijk voor het eten en wat cadeautjes zorgen. Mijn vriendinnen gaven aan dat het belangrijk was, dat wij er ook bij waren. Ondanks dit lieve gebaar vind ik het toch moeilijk, want ik had zelf ook graag mijn bijdrage willen leveren. Hopelijk komen er snel betere tijden voor ons aan, zodat ik weer wat terug kan doen.”

https://www.jmouders.nl/moeders-hoeveel-geld-kerstcadeaus/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.