Laura Saija
Laura Saija Persoonlijke verhalen 25 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Joost (36): ‘Mijn ex geeft geen toestemming voor ouderlijk gezag’

Joost staat volgende maand tegenover zijn ex in de rechtszaal om het gezag over zijn 6-jarige dochter aan te vechten. Tijdens de zwangerschap heeft hij haar wel erkend, maar na de geboorte heeft hij geen gezag aangevraagd. “Het voelt heel dubbel, want sinds dit jaar krijg je automatisch ouderlijk gezag als je je kind erkent.”

“Toen mijn dochter Annaline geboren werd, heb ik geen gezag aangevraagd. Mijn ex-vriendin Monica en ik woonden samen en hadden een goede relatie met elkaar. Wel belandden we na de geboorte in de tropenjaren en viel het ouderschap ons zwaar.

Geen gezag

We kregen steeds vaker ruzie met elkaar om de kleinste dingen en het liep steeds vaker uit de hand. Ik werd altijd gekleineerd en voor alles en nog wat uitgemaakt. Op een gegeven moment was ik het zat, ik heb tegen haar gezegd dat ze beter bij mij weg kon gaan als ik zo verschrikkelijk was.

De volgende dag toen ik op mijn werk was, heeft ze al haar spullen gepakt en ik ze er samen met onze dochter vandoor gegaan. Tegen iedereen zei ze dat ik haar eruit had gezet, maar ik vind dat ze zelf weg is gegaan.

Mondelinge afspraken

De problemen begonnen op het moment dat ze vertrok. Omdat ik geen gezag had, had ik ook geen rechten over onze dochter. Ik moest alles mondeling met Monica afspreken. In het begin ging dat goed, maar na verloop van tijd ging dat steeds moeizamer.

Helemaal toen ik een vriendin kreeg. Monica kon dit niet verkroppen en legde mijn omgang met Annaline aan banden. Ik mocht haar nog maar twee keer per week zien na school. Na het eten moest ik haar naar huis brengen.

Nieuwe omgangsregeling

Op een dag veranderde ze zomaar deze omgangsregeling omdat ik iets verkeerds gezegd had. Ik mocht Annaline eens per week van school halen en voor het eten moest ze weer naar huis. Ik was het hier niet mee eens en stond volgens de oude regeling op het schoolplein.

Monica zei dat ik mijn afspraken niet nakwam, omdat ik de extra dag kwam opdagen. Ze deed meteen aangifte van stalking. Dit deed ze natuurlijk alleen maar om mij in een kwaad daglicht te zetten als het op een rechtszaak aan zou komen, terwijl ik alleen maar goede bedoelingen had voor onze dochter. Ook houdt ze nog steeds vol dat ik haar samen met onze dochter op straat gezet heb.

Jarenlange strijd

Deze maand staan we na een jarenlange strijd tegenover elkaar in de rechtszaal. Natuurlijk had ik liever niet dat het op deze manier moest gaan en dat we er samen uit konden komen. Helaas zie ik geen andere mogelijkheid om gezag over mijn dochter te krijgen.”

Laura: ‘Mijn kleuter vertelde mij wie de baas is in huis’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.