Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 8 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Genderneutraal opvoeden: hoe doe je dat?

Genderneutraliteit is een term die je steeds meer hoort. Genderneutraal opvoeden maakt daar deel van uit, al is deze opvoedingsmethode nog niet zo goed ingeburgerd. Hoe pak je een genderneutrale opvoeding praktisch aan, bijvoorbeeld als het gaat om kleding, speelgoed of hobby’s?

Wat houdt het precies in als je je kinderen genderneutraal opvoedt? Kort gezegd betekent dit dat je in je opvoeding geen onderscheid maakt tussen jongens en meisjes. Wat doorgaans als typisch mannelijk of vrouwelijk wordt gezien (zoals barbies voor meisjes en autootjes voor jongens) sluit je zéker niet uit, maar je beschouwt al die zaken als één geheel. Je geeft je kinderen overal iets van mee en laat het aan hen wat ze ermee doen.

Wilde een jongetje vroeger een jurkje aan, dan werd er gezegd: dat is voor meisjes. In een genderneutrale opvoeding laat je hem lekker het jurkje aantrekken. Het idee is dat je kind zo met zo min mogelijk stereotiepe denkbeelden of beperkingen de wereld kan ontdekken.

Genderneutraal babykaartje

Als voor je kindje is geboren, kun je kiezen voor een genderneutrale naam als Sam, Kim, Robin of Noah. Ook voor het geboortekaartje en de babykamer kun je ervoor kiezen om niet voor blauw bij een jongen en roze voor een meisje te gaan, maar bijvoorbeeld voor groen, geel of wit.

Ook als het gaat om kleding zijn er veel mogelijkheden om je kinderen genderneutraal op te voeden. Tegenwoordig is er al heel wat kinderkleding die niet specifiek voor jongens of meisjes is bedoeld is. Dat hoeft niet saai te zijn: er is heel veel leuke kleding te koop met leuke grafische opdrukken en speelse pintjes.

Geen onderscheid

Voor kinderschoenen, zoals sneakers, geldt hetzelfde: of je nu witte of zwarte sneakers kiest, ze zijn leuk voor jongens én meisjes. Als je kind er zich goed in voelt, dan is het oké! Valt je zoontje op sneakers met roze klittenband, laat je dan zeker niet tegenhouden door het feit dat ze in het schap bij de meisjesschoenen staan. In een genderneutrale opvoeding is het de persoonlijkheid van het kind die op de eerste plaats komt.

In folders met speelgoed of speelgoedwinkels zie je nog steeds veel stereotiepe plaatjes: meisjes die met poppen spelen, jongens met auto’s en tractors. Wist je dat speelgoedwinkels in Frankrijk geen onderscheid meer mogen maken tussen jongens- en meisjesspeelgoed? Het is in een genderneutrale opvoeding namelijk belangrijk dat een kind weet dat het met elk speelgoed mag spelen en dat dit niet samenhangt met een bepaald geslacht.

Laat je kind dus met alle soorten speelgoed spelen en laat hen zelf beslissen wat ze het leukste vinden. Of het nu gaat om kleding, kleuren voor de slaapkamer of het uitzoeken van een kinderboek. Zo leer je je kind het beste kennen zonder dat je vooraf zelf allerlei dingen oplegt. En dat is heel mooi!

In samenwerking met de Bijenkorf

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.