Laura Saija
Laura Saija Geld 15 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Het gezinsbudget van Hilde: ‘Ik kreeg de nieuwe auto van mijn oma’

Hoe gaat ze met haar gezinsbudget om? Die moeder met vier kinderen die altijd merkkleding dragen. Of die alleenstaande moeder die toch iedere maand de eindjes aan elkaar weet te knopen. Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen. In deze rubriek krijgen we eindelijk de kans om ongegeneerd mee te kijken op de bankrekening van andere moeders.

Deze week het gezinsbudget van Hilde. Hilde woont samen met haar twee kinderen en man in een rijtjeshuis in de randstad.

gezinsbudget

Gezinsbudget van Hilde

Hilde werkt parttime en ze heeft naar eigen zeggen een gat in haar hand.

Hoeveel geld geef je uit aan boodschappen?

“Bij het boodschappen doen let ik nooit op de prijzen. Ik heb een budget van 700 euro voor de boodschappen, maar het komt regelmatig voor dat ik aan het einde van de mijn geld nog een stukje maand over heb. Dat komt vooral door impulsieve boodschappen. Ik ga dan om 17.00 uur met honger richting de supermarkt en haal dan veel te veel.”

Hoe veel geld geef je uit aan (kinder)kleding?

“Met kinderkleding zit ik ongeveer op 100 euro per maand. Dat verschilt wel een beetje per maand, de ene maand moet ik winterjassen kopen en de andere maand helemaal geen kleding.”

Hoe veel geef je uit aan uitjes?

“In totaal geven we denk ik 500 euro uit aan uitjes. Ik ga vaak alleen met de kinderen iets doen, als Stefan aan het werk is. Ik vind het leuk om dingen te ondernemen en hou niet van thuiszitten. Daar wil ik best wat geld aan uitgeven.”

Hoeveel geld geef je uit aan speelgoed?

“Speelgoed kopen de kinderen met hun eigen zakgeld. Of ze wachten tot hun verjaardag of sinterklaas. Ik geef daar liever geen geld aan uit. Wel doen we wel een impulsaankopen als we langs een speelgoedwinkel komen. Dat zijn nooit hele dure spullen.”

Wat is het duurste dat je voor je kinderen hebt gekocht?

“Niet specifiek één ding, maar zelf vind ik de sportclubs en outfits erg duur. Vooral als je een zoon hebt die graag van sport wisselt. Bibi had het nu in haar hoofd om op paardrijden te gaan. Dat gaat ook weer een fortuin kosten.”

Hoeveel spaargeld heb je?

“Momenteel hebben we ongeveer 4000 euro aan spaargeld. Elke maand proberen we 500 euro opzij te zetten, maar er komt elke keer wel iets tussendoor. Een tandartsrekening of een andere onverwachte rekening zoals een verkeersboete. Dat schiet dus niet echt op.”

Wat is jouw beste spaartip?

“Helaas ben ik een hele slechte spaarder. Ik geef altijd al mijn geld meteen uit. Bij ons gaat niet al het geld op een grote hoop, we hebben allebei ons eigen geld. Dat van mij is altijd binnen twee weken op. Stefan kan hier wat zuiniger mee omgaan.”

Grootste financiële meevaller of tegenvaller?

“Ik had een hele goede band met mijn oma. Al van sinds ik klein was, kwam ik wekelijks over de vloer. Helaas is ze vorig jaar overleden op een mooie leeftijd van 91 jaar. Ze liet mij haar auto na, een splinternieuwe auto waar ze zelf maar 5000 kilometer mee gereden had. Daarvoor reed ik in een barrel dus dat was een enorme financiële meevaller. Ik hoefde niet meer te sparen voor een nieuwe auto.”

Het gezinsbudget van Jorien (34): ‘Ik verkocht mijn appartement met twee ton winst’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.