Laura Saija
Laura Saija Geld 7 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Het gezinsbudget van Valerie (29): ‘Tijdens de lockdowns leefden we van 1500 euro per maand’

Hoe gaat ze met het geld van haar gezinsbudget om? Die moeder met vier kinderen die altijd merkkleding dragen. Of die alleenstaande moeder die toch iedere maand de eindjes aan elkaar weet te knopen. Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen. In deze rubriek krijgen we eindelijk de kans om ongegeneerd mee te kijken op de bankrekening van andere moeders.

Deze week het gezinsbudget van Valerie.

gezinsbudget

Hoeveel geld geef je uit aan boodschappen?

“Aan boodschappen geven we denk ik 750 euro per maand uit, misschien zelfs meer. We wonen in de stad en lopen vaak langs speciaal- en delicatessenzaakjes. Als we bijvoorbeeld een winkel zien met speciale noten of thee, dan kopen we eigenlijk altijd iets. Daarnaast doen we natuurlijk onze gewone doordeweekse boodschappen. Voor onze dochter Gaia hoeven we niet apart boodschappen te doen, zij eet gewoon alles wat wij eten.”

Hoeveel geld geef je uit aan (kinder)kleding?’

“Voor Gaia kopen we kleding als ze dit nodig heeft. Soms gaan we ook wel eens fun shoppen in het weekend. Als we dan langs een boetiekje lopen en Gaia ziet iets leuks dan kopen we dat. Hier zijn we ongeveer 150 euro per maand aan kwijt. Gaia heeft een eigen kledingstijl en dit moedigen we ook aan. We willen graag dat ze zich onderscheidt van de rest.”

Hoeveel geef je uit aan uitjes?

“Aan uitjes geven we niet heel veel geld uit. We gaan vaak naar het museum, maar we hebben een museumkaart dus dat kost ons alleen jaarlijks iets. We gaan wel vaak met vrienden naar een kindvriendelijk terras met een speeltuin erbij. Daar zitten we dan uren en dat kost dan zeker vijftig euro per keer.”

Hoeveel geld geef je uit aan speelgoed?

“Gaia krijgt voor haar verjaardag speelgoed. Verder heeft ze niet zo veel nodig. Ook mijn ouders kopen wel eens speelgoed voor haar, maar dat zijn dan meestal knutselpakketten en of materialen om armbandjes te maken.”

Wat is het duurste dat je voor je kinderen hebt gekocht?

“Toen Gaia klein was hebben we een speelhuisje in de tuin laten plaatsen. Dit was het duurste wat we ooit gekocht hebben voor haar. Het had een schommel en een glijbaan. Dit kostte in totaal 750 euro. Achteraf had ik spijt, mijn hele tuin stond vol. Omdat het zo duur was heb ik het toch maar laten staan.”

Hoeveel spaargeld heb je?

“Wij hebben momenteel zo’n 10.000 euro spaargeld. Thomas en ik hebben allebei een onregelmatig inkomen. Ons spaargeld is onze buffer die we bij elkaar hebben gekregen door grotere klussen. Maandelijks verdienen we in een slechte maand 2500 euro samen en in een goede maand 5000 euro samen. Soms hebben we een uitschieter door een extra klus en dat geld zetten we dan op onze bufferrekening.”

Wat is jouw beste spaartip?

“Zet alle extra’s meteen opzij voor als je het echt nodig hebt. Je weet nooit wat er gebeurt. Vooral tijdens de lockdowns hebben we onzekere tijden meegemaakt en we willen nu altijd voorbereid zijn.”

Spaar je voor je kinderen?

“Ja, we sparen 300 euro per maand voor Gaia. Hier halen we ook regelmatig geld af, als Gaia een kinderfeestje of sinterklaascadeau nodig heeft bijvoorbeeld.”

Grootste financiële meevaller of tegenvaller?

“Dat was tijdens het begin van corona. Wij zijn allebei zelfstandig en ons volledige inkomen viel weg. Gelukkig konden onze abonnementen van de sportschool pauzeren dat scheelde al een hoop in kosten. Verder konden we helemaal geen kleding kopen en uit eten. We leefden maanden van 1500 euro per maand. Daarom hebben we nu altijd een buffer klaarstaan.”

Het gezinsbudget van Sarai: ‘Hadden we maar nooit zo’n hoge hypotheek genomen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.