Laura Saija
Laura Saija Geld 2 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Gezinsbudget van Rosa: ‘We doen zuinig met de boodschappen om leuke dingen te doen in de herfstvakantie’

Hoe gaat ze met haar gezinsbudget om? Die moeder met vier kinderen die altijd merkkleding dragen. Of die alleenstaande moeder die toch iedere maand de eindjes aan elkaar weet te knopen. Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen. In deze rubriek krijgen we eindelijk de kans om ongegeneerd mee te kijken op de bankrekening van andere moeders.

Deze week kijken we mee in het gezinsbudget van Rosa.

Gezinsbudget van Rosa

gezinsbudget

Hoeveel geld geef je uit aan boodschappen?

“Deze komende weken proberen we het te doen met 100 euro. Dat vinden we best een uitdaging, want met twee kinderen heb je altijd wel iets nodig van de supermarkt. Als de weekboodschappen gedaan zijn houden we niet veel meer over, maar we zijn aan het sparen voor de herfstvakantie. We willen graag wat leuke dingen doen en proberen daarom te besparen op boodschappen. Normaal gesproken geven we zo’n 600 euro uit.”

Hoe veel geld geef je uit aan (kinder) kleding?

“We kopen eigenlijk alleen tweedehands. Wat we zelf niet meer gebruiken leveren we ook in bij diezelfde winkel. Zo is het cirkeltje weer rond. Wat zou het zijn? Ik denk niet meer dan 25 euro per maand, met uitzondering op jassen en schoenen. Dat kopen we er nog twee keer per jaar bij.”

Hoe veel geef je uit aan uitjes?

“Deze herstvakantie zijn we vrij en willen we wat leuke dingen doen in Nederland. Naar het pretpark, zwemmen en naar de film met de kinderen. Ik denk dat we die week zo’n 700 euro kwijt gaan zijn aan uitjes. Inclusief eten op locatie.”

Hoe veel geld geef je uit aan speelgoed?

“Speelgoed kopen we alleen op verjaardagen en met kerst. Tussendoor krijgen de kinderen wel eens een speelgoedje als we het bijvoorbeeld tegen komen. Dat zijn kleine dingen als een puzzel of een waterpistool. Ook koop ik regelmatig nieuwe knutselspullen. Ik denk dat we daar maandelijks zo’n 25 euro aan kwijt zijn.”

Wat is het duurste dat je voor je kinderen hebt gekocht?

“Eigenlijk kopen we geen dure materiële dingen. We geven ons geld liever uit aan herinneringen. Afgelopen zomer gingen we met z’n allen een paar dagen naar Disneyland in Parijs. Dat tripje kostte met alles erop en eraan ongeveer 1500 euro. We vonden dat het zeker waard.”

Hoe veel spaargeld heb je?

“We hebben op de gezamenlijke rekening altijd minimaal 8000 euro staan voor onvoorziene kosten. Vorig jaar moesten we bijvoorbeeld een nieuwe cv ketel en dit jaar moeten de kozijnen geschilderd worden.”

Wat is jouw beste spaartip?

“Wij sparen niet maandelijks, maar zetten alle extra’s op de gezamenlijke spaarrekening. Denk aan vakantiegeld, dertiende maand en belastingteruggave. Maandelijks sparen hebben we ook een tijdje gedaan, maar dat vinden we een te grote hap uit ons maandelijkse budget.”

Grootste financiële meevaller of tegenvaller?

“Met een koophuis heb je altijd wel financiële tegenvallers. Soms vraag ik me af of we niet beter kunnen gaan huren, maar dan heb je natuurlijk wel andere nadelen. Nu hebben we de reparaties in ieder geval zelf in de hand. Gelukkig is Joris een beetje handig.”

Het gezinsbudget van Tamara: ‘Momenteel geven we per maand zeker 1000 euro uit aan boodschappen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.