Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 4 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

J/M Ouders gaat de challenge aan: minder schermtijd voor mama

Wanneer het gaat over schermtijd, gaat het vaak over onze kinderen. Maar hoe zit het eigenlijk met onze eigen schermtijd? Hoofdredacteur Lisa van den Akker vindt dat ze komend jaar wel wat minder schermtijd kan gebruiken, maar dat klinkt makkelijker dan dat het is. Komende maand neemt ze je daarom mee in haar ervaringen, obstakels en resultaten in deze goede voornemens challenge.

Mijn zoon van tien zit veel te vaak op zijn telefoon. Maar eerlijk is eerlijk, zelf doe ik dat ook. Dus als goede voornemen dit jaar wil ik mijn schermtijd drastisch verminderen. Vooral als ik samen ben met mijn kinderen wil ik mijn telefoon vaker laten liggen en me echt volledig focussen op het hier en nu. Mijn aandacht richten op de kinderen in plaats van met een half oog meekijken en met het andere door Instagram scrollen. Bovendien, goed voorbeeld doet goed volgen. Toch?

Minder schermtijd voor mama

Maar goed, waar te beginnen? Allereerst maar eens kijken hoe het er eigenlijk voor staat met mijn eigen schermtijd. Mijn iPhone maakt dat makkelijk voor me, met een paar klikken staat het confronterend groot in beeld. 4,5 uur! Dat is ongeveer een kwart van de tijd dat ik wakker ben. Bizar.

Ben ik hierin extreem? Na wat navragen bij vriendinnen, collega’s en familie blijkt (gelukkig) dat het weliswaar veel is, maar dat ik hierin zeker niet de enige ben. Sommigen zitten zelfs nog wat hoger, anderen een stuk(je) lager. Het stelt me enigszins gerust.

Doelstelling

Nu ik weet hoeveel ik momenteel mijn telefoon gebruik, is de volgende stap een doel stellen. Ik wil voornamelijk mijn telefoon minder gebruiken als ik met de kinderen ben, en ik wil hem een uur voordat ik naar bed ga wegleggen. Ik denk dat het daarom het handigst is om op mijn iPhone ‘apparaatvrije tijd’ in te stellen. Mijn iPhone blokkeert dan alle apps behalve degene die je altijd beschikbaar wil hebben. Omdat ik mijn telefoon ook voor werk gebruik kies ik ervoor om Teams, WhatsApp en mijn mail altijd beschikbaar te hebben. De rest van de apps blokkeer ik voor het grootste gedeelte van de dag.

Maar van hoe laat tot hoe laat? Meestal ga ik rond 24:00 uur slapen, dus dat betekent om 23:00 uur mijn telefoon wegleggen. De oudste twee liggen er uiterlijk om 21:00 uur in, dus ik kan van 21:00 uur tot 23:00 uur helemaal los kan gaan op mijn telefoon, om alle Instagram berichtjes, celeb gossip en online shoppings in te halen. Verder geef ik mezelf ‘s ochtends een half uurtje. Om eventueel het nieuws te checken. Dus ik stel in dat mijn apparaatvrije tijd loopt van 08:30 tot 21:00. Help!

Volhouden

Als ik dit kan volhouden, dan loopt mijn schermtijd denk ik op tot 2,5 tot 3 uur per dag. Toch een indrukwekkende 1,5 uur minder dan eerst. Het lijkt me haalbaar en realistisch, toch denk ik dat het ook  behoorlijk gaat tegenvallen… Volgende week geef ik jullie een update van mijn eerste week!

https://www.jmouders.nl/schermtijd-regels-kinderen-veel-binnen/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.