Sanne Verweij
Sanne Verweij Eropuit 31 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

13x de gemakkelijkste én goedkoopste gezinsuitjes

Gezellig met het gezin eropuit, wie houdt er niet van? Elke week naar het pretpark is dan misschien een mooie droom, maar financieel zit het niet altijd mee. Daarom stelt J/M Ouders een lijst voor jou op met de leukste gezinsuitjes die (bijna) niks kosten.

Vaak kan je van iets heel kleins al een speciale gelegenheid maken voor de kinderen, bijvoorbeeld van de kast opruimen een modeshow maken. Met een beetje fantasie zijn er ook zoveel leuke gezinsuitjes te bedenken en om je op weg te helpen hebben wij er alvast dertien voor je bedacht.

De goedkoopste gezinsuitjes

Een tip vooraf: let ook op bijzondere dagen. Open dagen bij de brandweer, Open Monumentendag of Molendag zijn ook erg leuke gezinsuitjes.

1. Picknicken in het park

Met de zon op de wangen en overheerlijke zelfgemaakte sandwiches in de hand, zitten jullie prima zo. Heel gezellig: als jullie een paar (kleur) boeken meenemen, kunnen jullie nog even nagenieten.

2. Lezen in de bibliotheek

Ga op boekenspeurtocht! Er zijn zo veel leuke boeken in de bibliotheek te vinden, dat jullie ze eerst allemaal moeten bekijken voor er een beslissing genomen wordt. En als jullie de helft gelijk al uitlezen, scheelt dat sjouwen.

3. Op avontuur

Ga naar een plek waar jullie nog nooit met het gezin geweest zijn. Gebruik je kinderlijke fantasie: waar zijn ze nog niet geweest en zouden ze het super vinden om heen te gaan? Een ontbijtje bij de HEMA is al heel speciaal, maar jullie kunnen ook op de fiets naar een ijswinkel buiten de stad. Jullie moeten proeven of de smaken anders zijn, toch?

4. Zie je land?

Hebben jullie thuis een opblaasboot of zitten jullie dichtbij een kano verhuurder? Dan is dat een top idee voor een zonnige dag. Lekker dobberen op het water en een beetje kletsen of juist fanatiek een wedstrijdje spelen. Heerlijk!

5. “Naar de dieren, mama!”

Kijk of er een kinderboerderij bij jullie in de buurt zit. Een (bijna) kosteloos uitje en dikke kans dat de kinderen de hele middag zoet zijn.

6. Hou elkaar maar eens bij

Houden jullie erg veel van fietsen, maar de kinderen minder? Bind er dan een leuke opdracht aan vast. Geef ze bijvoorbeeld de opdracht om het aan te geven als ze ergens willen stoppen of wat leuks zien zodat jullie er een kijkje kunnen nemen.

7. Oerinstinct

OERRR heeft door het hele land natuurspeeltuinen. Hier kunnen de kinderen lekker ravotten, klimmen over boomstammen en de natuur ontdekken. Neem zelf een boek mee en laat de kinderen lekker hun gang gaan.

8. Cheese!

Lekker wandelen in de natuur vinden jullie heerlijk. Laat de kinderen tijdens het wandelen foto’s maken van wat ze mooi vinden en die jullie vervolgens thuis kunnen bekijken. Het is interessant om te zien wat zij mooi vinden. Er zijn ook veel aparte wandelpaden te vinden. Zo zijn er blotevoetenpaden of kabouterpaden die jullie kunnen volgen.

9. Spetteren

Je hoeft niet naar het zwembad om even af te koelen. Ga naar een zwemplas of het strand. Is het nog niet warm genoeg om te gaan zwemmen? Ga dan lekker met het gezin uitwaaien op het strand, maak zandkastelen of ga op zoek naar schelpen voor aan een ketting.

10. Hij houdt van me, hij houdt niet van me

Als jouw kind grijpgrage handjes heeft en het liefst de bloemen uit jullie tuin trekt, is de pluktuin wat voor jullie. In ons land zijn er verschillende pluktuinen waar je de mooiste bloemen of het lekkerste fruit bij elkaar kan plukken.

11. De stad verkennen

Verschillende steden hebben een speurtocht of stadswandeling van de stad. Deze kun je voor een kleine prijsje opvragen en dan ontvang je een originele wandelroute en een quiz met opdrachten voor onderweg.

12. Op de route

Als je ergens heen wil met het gezin, maar nog niet precies weet waarheen of als jullie de buurt willen verkennen, dan is dit wat voor jullie. Via puzzeluitje.nl krijg je keuze tot een heleboel routes waarvan je een road book kan downloaden. Je ontvangt puzzels, raadsels, een autobingo en tips voor uitstapjes langs de route. Jullie kunnen zo zelf kijken wat jullie interessant genoeg vinden om voor uit te stappen.

13. Museum

Ben je weleens naar dat ene museum bij jullie in de stad geweest? Je rijdt er misschien wekelijks langs, maar je bent nog nooit binnen geweest. Daar moet verandering in komen! Vaak zijn kinderen ook nog eens gratis bij musea of je kunt een Museumkaart kopen als jullie vaak gaan.

Dit zijn de leukste uitjes voor tieners tijdens de voorjaarsvakantie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.