Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Onderzoek 24 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Gratis games zetten kinderen onder druk om aankopen te doen

Telefoons: jongeren kunnen tegenwoordig niet meer zonder. Dat is ook niet gek als je weet wat je er allemaal mee kan doen. Al die spelletjes die ze kunnen spelen, zonder geld te hoeven betalen. Alhoewel, gratis games op smartphones maken het vaak moeilijk, al dan niet onmogelijk, om zonder aankopen het spel verder te kunnen spelen. Daarmee zetten spelmakers kinderen onder druk.

Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond, die daar verandering in wil zien door het ingrijpen van de toezichthouder.

Aankopen gratis games

De Consumentenbond onderzocht 4 game-apps die populair zijn bij jongeren: Brawl Stars, Clash Royale, Minecraft en Roblox. Minecraft kost ongeveer 7 euro, de andere drie zijn gratis. Alle spellen bieden aankopen die je tijdens de game kunt doen, ook wel in game-aankopen genoemd, variërend van een paar euro tot enkele tientjes. De gekochte items, zoals wapens, kleding of extra kracht, kunnen spelers vervolgens in het spel gebruiken.

Gratis installeren

Roblox is een platform voor duizenden afzonderlijke spelletjes die gratis te installeren zijn. Maar een spel gratis spelen is meestal geen optie. Zo biedt de game 2 Players Girl Tycoon al binnen 40 seconden een kledingwissel aan, die nodig is om verder te kunnen spelen.

Ook de game Resort is niet te spelen zonder te betalen. Je begint als speler in een kooi, en om die te kunnen verlaten, moet je eerst ‘temporary walk’ aanschaffen. En Adopt Me, een spel waarin kinderen een baby of huisdier kunnen ‘verdienen’, laat betalende spelers hun doel veel sneller bereiken. Zij hoeven geen ingewikkelde puzzels te maken of andere uitdagingen op te lossen.

Tikkende klok

De games Brawl Stars en Clash Royale tonen aanhoudend een tikkende klok die de spelers onder druk zet. Een spel duurt maar een paar minuten, waardoor de speler weinig tijd heeft om een nieuw level te halen. Dat je de kans hebt om voortgang te kopen, lijkt daardoor een aantrekkelijke optie.

Minecraft, het enige betaalde spel in de steekproef, biedt ook aankopen in het spel. Spelers kunnen voor een maandelijks bedrag de virtuele wereld, die ze zelf in het spel hebben gemaakt, delen met andere spelers. Beëindigen ze hun abonnement, dan verdwijnt de gedeelde speelruimte. Los hiervan zet het spel zijn spelers niet onder druk.

Is dit toegestaan?

Sandra Molenaar, directrice van de Consumentenbond, is fel tegen het zogenoemde ‘pay to win-principe’. Molenaar: “Je moet kinderen niet blootstellen aan dit soort slinkse trucs, je kunt onmogelijk van ze verwachten dat ze daar tegen bestand zijn. Wij vragen ons ook ernstig af of dit wel is toegestaan. Daarom hebben we de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ingelicht over onze bevindingen. Als de gameaanbieders hiermee regels overtreden, zou de toezichthouder in moeten grijpen. Daarover gaan we met de ACM in gesprek.”

Weten wat je kind op zijn telefoon doet? Met deze apps hou je ze in de gaten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.