Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Nieuws 24 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Volle Bak Bij De Baumgards op de kaasmarkt: ‘Zo’n grote groep gekleurde mensen, ik zou zelf ook kijken’

Elke week op TLC en Discovery+ is de familie Baumgard te volgen in het programma Volle Bak Bij De Baumgards. Misschien ken je de familie al, want eerder was het grote gezin te zien in het programma Een Huis Vol van KRO-NCRV. Moeder Samantha en vader Eugene hebben samen dertien kinderen.

We volgen het gezellige, drukke gezin in hun dagelijkse bezigheden en je kan je voorstellen dat je met dertien kinderen, en een kleinkind, nogal wat meemaakt. Aflevering zes gaat over dingen die stuk gaan in huis, geldzaken, de kaasmarkt en een gezellig feestje.

Er staat een loodgieter voor de deur, want er is iets lek in de keuken. Er schijnt vaker iets stuk te gaan: de afstandsbediening, borden, kopjes… Samantha vind Eugene geen klusser, maar hij doet zijn best. “Als het aan mij ligt had ik die keuken eruit gehaald met een koevoet”, moppert vader Eugene. De oorzaak van de verstopping wordt al snel gevonden: etensresten. Ook zijn kinderen beamen dat hun vader best creatief is, maar niet heel handig: “Soms behangt hij en na een week valt het eraf”.

Nooit een discussie aangaan met oma

“Ik denk dat er ergens nog een maaltijd zit”, grapt Eugene als hij en de loodgieter constateren dat het water nog steeds niet helemaal goed wegloopt. Uiteindelijk is alles opgelost en krijgt de loodgieter vier soorten zelfgebakken koekjes mee voor naar huis, als dank voor zijn hulp.

Vervolgens gaan de kinderen schilderen. Drollen. Omdat er een bordje ‘Ruim je shit op’ in de wc gehangen moet worden, met daarbij een zelfgeschilderde drol. Dit, omdat er regelmatig resten achterblijven in het toilet. En daar is moeder Samantha niet blij mee. De kinderen maken er grappen over en weten dat hun moeder het toilet toch wel weer schoonmaakt.

De wasmachine blijkt daarna ook kapot. En met zo’n groot gezin is dat niet handig natuurlijk. Gelukkig kunnen ze bij oma wassen. “Misschien doen we twee jaar met een wasmachine. We draaien zo veel was dat de machine sneller stuk gaat”, vertelt moeder Samantha.

Oma doet alles voor haar kinderen, beamen alle kleinkinderen. Ze legt ook nog even uit hoe de kinderen hun was moeten doen, want dat is wel een ding. “Ga nooit een discussie aan met oma”, roept een van de jongens. Vervolgens zet oma de kinderen aan het werk in het huishouden. Ze mogen de was opvouwen, maar dat gaat niet helemaal zoals oma wil. Er ontstaat een discussie over hoe je een handdoek opvouwt, maar er heeft natuurlijk maar een persoon gelijk: oma.

Pizza bestellen is een hele dure grap

‘s Avonds gaat de familie pizza bestellen. Nashawn geeft toe dat hij de meeste pizza’s per week eet. Een enorme stapel pizza’s wordt bezorgd. De pizza-avond is niet vanzelfsprekend. Pizza’s bestellen in een groot gezin is een hele dure grap. Dertien pizza’s keer vijftien euro, is dus heel veel geld, vertelt moeder Samantha.

Het gesprek gaat over de oplopende kosten. Alle werkende kinderen in huis dragen financieel mee in het huishouden. “In moeilijke tijden, ga je zien wat belangrijk is en wat niet”, zo vertelt een van de jongens. Roemillo sluit af: “Familiewarmte is belangrijk, daar heb je geen geld voor nodig.”

Een deel van de oudere kinderen gaan naar Scheveningen om te feesten. “Laicery is echt een zuiplap”, roepen alle kinderen. Die houdt van sterke drank en hij wordt een ander persoon als hij gaat feesten, vertellen ze. Laicery besluit na een tijdje buiten even te plassen, omdat hij zo nodig moet. Dat had hij beter niet kunnen doen, want dit werd bijna gezien door de politie die langs reed. Een wijze les die hij aan de rest van zijn broers en zussen leert: altijd binnen gaan plassen en een paar cent betalen.

Naar de kaasmarkt in Alkmaar

Op de kaasmarkt in Alkmaar is de familie meer een attractie dan de kaasmarkt zelf. Ze vinden het niet gek: “Zo’n grote groep gekleurde mensen op de kaasmarkt, ik zou zelf ook kijken.” De familie is gek op kaas, maar de markt vinden de kinderen vrij saai. Moeder Samantha vindt het wel interessant en luistert aandachtig naar de meneer die alles vertelt over zijn kazen.

“Het enige leuke was, dat we de kaas gingen proeven”, roept een van de dochters. Tyrese wordt ook nog gedwongen om kaasdrager te zijn, dus die rent met een lading kazen de markt over. Shayquan en J’Leeta worden zelf over de markt gedragen door twee kaasdragers en de rest van de familie komt niet meer bij van het lachen.

Ze sluiten de dag af met… pizza. Iedereen krijgt een budget van 10 euro per persoon, anders wordt het gewoon te duur en kunnen we het niet betalen, legt Samantha uit.

Alles is liefde in Volle Bak Bij De Baumgards: ‘Ik zou hier niet kunnen rollebollen met mijn vriendin boven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.