Laura Saija
Laura Saija Geld 24 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

De portemonnee van Felien: ‘Ik probeer dagelijks niet meer dan 10 euro uit te geven’

Waar doet ze het toch van? Die moeder met vier kinderen die altijd merkkleding dragen. Of die alleenstaande moeder die toch iedere maand de eindjes aan elkaar weet te knopen. Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen. In deze rubriek krijgen we eindelijk de kans om ongegeneerd mee te kijken op de bankrekening van andere moeders.

Deze week de portemonnee van Felien.

de portemonnee van Felien

Hoe veel geld geef je uit aan boodschappen?

“Boodschappen doen vind ik steeds lastiger met de stijgende prijzen. Ik probeer het met minder dan 10 euro per dag te redden. Soms komt daar nog iets bij zoals een fles wasmiddel of een pak wc-papier. Toch vind ik het lastig om onder de 10 euro te blijven per dag. Als je een brood koopt en wat beleg erbij, heb je nog maar 5 euro over voor avondeten. Dan kun je vlees wel vergeten, het wordt dan meestal wat groenten met aardappel of rijst. Magnetronmaaltijden of ovenpizza’s zijn al te duur.”

Hoe veel geld geef je uit aan (kinder) kleding?

“Kinderkleding koop ik alleen als ze echt wat nodig hebben. Als schoenen of jassen te klein worden, koop ik het nieuw of tweedehands. Vinted vind ik echt een uitkomst, want je kunt kwalitatief goede kleding kopen voor weinig geld.”

Hoe veel geef je uit aan uitjes?

“We hebben nooit dure uitjes. Meestal gaan we gewoon naar de speeltuin of iets anders dat gratis is. Ik vind het veel gedoe om in mijn eentje met de kinderen naar een pretpark of dierentuin te gaan. Bovendien ben je een fortuin kwijt en zijn ze vaak te klein voor echte pretparken. Laatst had mijn familie ons meegenomen naar de Efteling en dat was ontzettend leuk, maar de kinderen waren gewoon nog iets te jong voor de attracties. Ik doe zoiets liever een keer als ze wat ouder zijn. Natuurlijk zijn we wel wat geld per maand kwijt aan uitjes, als je bijvoorbeeld naar het bos bent geweest wil je wel ergens een warme chocolademelk drinken na afloop.”

Hoe veel geld geef je uit aan speelgoed?

“Speelgoed koop ik eigenlijk niet zo vaak. Alleen als ze jarig zijn of als het Sinterklaas is. We krijgen veel speelgoed als we verjaardagen vieren en ook ruil ik veel met vriendinnen. Af en toe koop ik wel knutselspulletjes”

Wat is het duurste dat je voor je kinderen hebt gekocht?

“Toen Felix geboren werd kocht ik een draagzak. Die was 200 euro en dat vond ik toen heel duur. Ik heb er wel heel veel aan gehad, Lois heeft er namelijk ook nog ingezeten. Dan merk je toch dat je op dingen die je veel gaat gebruiken niet moet besparen, want goedkoop is duurkoop.”

Hoe veel spaargeld heb je?

“Momenteel heb ik zo’n 1200 euro spaargeld. Dat is vooral bedoeld voor als ik opeens een grote uitgave heb. Zoals een onverwachte rekening of als er een apparaat kapot gaat in huis. Soms haal ik er ook wat af als ik het aan het eind van de maand niet red met boodschappen. Gelukkig hoeft dit niet altijd, soms springen mijn ouders ook bij.”

Wat is jouw beste spaartip?

“Ik maak automatisch elke maand geld over naar mijn spaarrekening, zodat het meteen van mijn rekening af is. Als een soort extra vaste lasten. Op die manier vind ik het makkelijk om er niet aan te zitten. De drempel wordt hoger als je het van je spaarrekening af moet halen.”

Spaar je voor je kinderen?

“Momenteel heb ik het niet breed genoeg om voor de kinderen te sparen, maar mijn ouders doen dat wel. Zij sparen per kwartaal 250 euro voor Felix en Lois tot hun achttiende verjaardag. Dit is fantastisch want met dit geld kunnen zij een studie bekostigen en misschien zelfs een rijbewijs halen.”

Grootste financiële meevaller of tegenvaller?

“De grootste financiële tegenvaller vind ik zwemles. Felix start hier over een paar maanden mee en ik schrok van het bedrag. Zwemles gaat mij zo’n 80 euro per maand kosten en ik vindt dat een enorme hap in mijn maandelijkse budget.”

De portemonnee van Hannah: ‘We eten voor 450 euro per maand buiten de deur’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.