Redactie
Redactie Blogs 21 jun 2018

Gratis

Geachte heer, mevrouw,

Op uw site vind ik onder het kopje 'Nieuwsberichten', en dan 'Gemengde gevoelens over regeerakkoord' de volgende passage: 'Voor mensen die in de AWBZ blijven, blijft een pgb bestaan. Maar de tarieven worden 30 procent lager dan in 2012.'

Die 30 procent kan ik echter niet terugvinden in het Regeerakkoord, noch op de site van de Rijksoverheid. Daar vind ik alleen dat de pgb's in drie jaar worden afgebouwd. Wat is uw bron voor die 30 procent?

Bij voorbaat dank voor uw moeite, met vriendelijke groeten,

Sanne Kloosterboer

Deze mail verstuurde ik het afgelopen weekend naar de CG-raad, de raad voor chronisch zieken en gehandicapten. Ik had besloten eens goed uit te zoeken wat het kabinet-Rutte 2 in petto heeft voor gehandicapt Nederland omdat er in 'het wereldje' allerlei geruchten rondzoemen over drastische bezuinigingen op de AWBZ, de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Daar valt onverzekerbare, langdurige zorg onder, zoals de zorg voor ouderen en gehandicapten. En die AWBZ, die wordt te duur.

Ik heb nog geen antwoord op mijn mail, maar als het klopt van die 30 procent, hebben we wel een serieus probleem. Hanno en ik sloegen dit weekend meteen aan het rekenen en kwamen tot de conclusie dat het nu misschien nog net zou lukken, met een beetje snijden hier en daar, maar als Yaël over een tijdje twee nachtjes per week uit logeren gaat, in plaats van eentje nu, zouden we niet meer uitkomen. Zorg is namelijk duur. Yaëls wekelijkse nachtje in het logeerhuis kost 160 euro. Dat is dus 8350 euro per jaar. En dat kan onze bruin helaas niet trekken. Ik denk dat er maar weinig bruinen in Nederland zijn die dat kunnen trekken.

De persoonsgebonden budgetten gaan dus omlaag, en waarschijnlijk fors ook. Dat is de ene kant van het verhaal. De andere kant van het verhaal is – en nu gooi ik waarschijnlijk een grote knuppel in een hok vol gevoelige hoenders – dat voor gehandicapte kinderen als Yaël vrijwel álles gratis is. Daar heb ik me al vaak over verbaasd. Een aangepast bed? Kost ons geen cent. Een aangepaste fiets? Idem. Overblijven op haar kinderdagcentrum? Kost ons niets. Een ouderlijke bijdrage, zoals scholen die hebben? Is er niet. Terwijl ouders van gezonde kinderen toch ook moeten betalen voor een bed, een fiets en extra's op school.

Nu kost het bed van Yaël waarschijnlijk het dertigvoudige van een Ikea-bed en het zou onredelijk zijn om ons, haar ouders, voor dat waanzinnige bedrag te laten opdraaien. Maar waarom hoeven we geen 'normaal-bed-prijs' te betalen als eigen bijdrage? Waarom rekent het kinderdagcentrum niet, zeg, 50 euro per maand voor eten en drinken? Waarom geen ouderbijdrage, voor speelgoed en zo? Dat zijn dingen die je als maatschappij gerust kunt vragen.

Tuurlijk, haar luiers krijgt ze vergoed, net als haar medicijnen. Dat moet zo blijven, want normale 7-jarigen dragen geen luiers en slikken geen batterijen medicijnen.Maar ik vraag me geregeld af waarom zoveel andere dingen 'gratis' zijn. De reden is denk ik dat kinderen als Yaël in onze samenleving als zielig gelden. Dat is dus een misverstand. Yaël is niet zielig, ze is gehandicapt, dat is iets heel anders. En omdat ze door haar beperkingen hulpbehoevend is, moet de maatschappij goed voor haar zorgen.

Daarom wil ik iets voorstellen: kunnen we die pgb's gewoon op het huidige, beschaafde niveau houden? Dan betaal ik voortaan de normale kinderkosten: een ouderbijdrage aan het kinderdagcentrum, overblijfkosten en 'normaal'-kosten voor dingen die andere ouders in de winkel moeten kopen. 

Reageer op artikel:
Gratis
Sluiten