Gina Koninkx
Gina Koninkx Puber 2 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom groepsvorming zo belangrijk is voor pubers

Overal waar je kijkt spot je groepen jongeren. Op de sportclub, in de schoolkantine, de speeltuin of gewoon op straat. Hoewel met name ouderen zich hier nogal snel aan ergeren, is groepsvorming voor jongeren ontzettend belangrijk. Met name voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden.

Zomaar wat rondhangen betekent veel meer voor jongeren dan het lijkt.

Groepsvorming is belangrijk voor jongeren

Op het moment dat jongeren naar de middelbare school gaan, voelen ze steeds meer de behoefte bij te horen. Op school leren ze nieuwe mensen kennen, waaronder vrienden en vriendinnen met overeenkomsten. Ze vormen een groepje en deze groepen blijven vaak de hele middelbare schoolperiode bij elkaar. Als ze de school verlaten, verdwijnt de drang om in groepen rond te hangen.

Dat rondhangen doen ze op die leeftijd dus niet voor niks.

1. Het geeft jongeren meer zelfvertrouwen

Het geeft jongeren meer zelfvertrouwen om verschillende redenen, maar in de eerste plaats omdat ze het gevoel hebben dat ze ergens bij horen. Op basis waarvan maakt niet eens uit. Jongeren vormen groepjes omdat ze overeenkomsten hebben met elkaar, dat kan uiteenlopen van kledingstijl of hobby tot sekse en subculturen zoals gothic.

2. Sociale zekerheid en steun

Hoewel het voor buitenstaanders lijkt alsof jongeren alleen maar wat rondhangen, gebeurt er veel meer. Jongeren gaan (hechte) vriendschappen aan met anderen en dat is erg belangrijk voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Ook voelen ze zich gesteund door hun groep vrienden. Hoewel hun problemen voor ons volwassenen heel klein lijken, zijn ze voor hen erg groot. Niks zo fijn om te merken dat die vrienden er dan altijd voor ze zijn.

3. Jongeren raken los van hun ouders

En hoewel dat als ouder soms even slikken is, is dat natuurlijk hartstikke normaal. Je kind zal op deze leeftijd steeds zelfstandiger worden en uiteindelijk op eigen benen staan. Groepsvorming vormt een belangrijke basis voor verdere stappen in hun leven, zoals op kamers gaan wonen en studeren in een andere stad. Ook daar zullen ze weer mensen om zich heen verzamelen.

Onze jongeren lezen minder (en dat is niet goed voor hun ontwikkeling)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.