Laura Saija
Laura Saija Nieuws 2 feb 2023
Leestijd: 1 minuut

Kinderen mogen niet gedwongen worden om grootouders te zien volgens Italiaans hof

Kinderen zijn niet verplicht om tijd door te brengen met hun grootouders als zij dat niet willen. Dit heeft het hoogste gerechtshof van Italië geoordeeld in een zaak over een familieruzie.

De uitspraak van het Italiaanse Hof van Cassatie kwam er na een jarenlange juridische strijd. Eerder oordeelde de jeugdrechtbank nog in het voordeel van de grootouders.

Gedwongen grootouders zien

De twee kinderen werden verplicht om – in het gezelschap van hun ouders en een maatschappelijk werker – op geregelde tijdstippen tijd door te brengen met hun grootouders. De ouders kregen daarbij te horen dat ze hun kinderen mogelijk “psychologische schade” bezorgden door hen het zien van hun familieleden te ontnemen.

Volgens de ouders was de sfeer bij familiebijeenkomsten gespannen, omdat zij problemen hadden met de ouders van vaders kant. Dat leidde ertoe dat de kinderen niet meer op bezoek wilden bij hun grootouders.

Omgeving van conflict

Het hooggerechtshof stelde de ouders in het gelijk. Het recht van de grootouders om hun kleinkinderen te zien, weegt niet op tegen het recht van diezelfde kleinkinderen als die dat niet willen. “Een relatie kan niet gedwongen opgelegd worden”, zo luidde het. “Vooral niet in een omgeving van conflict.”

Italië nam in 2006 een wet aan waardoor kinderen recht hebben op contact met hun grootouders, ook als de ouders gescheiden zijn. Opa’s en oma’s mogen een zaak beginnen als ouders hen bewust het contact met hun kleinkinderen ontzeggen.

Effecten van slechte band met schoonouders

Er zijn een aantal verrassende en bewezen effecten op kinderen die een slechte band hebben met hun grootouders.

1. Meer moeite hebben als ouders uit elkaar gaan
2. Meer emotionele en gedragsproblemen
3. Mogelijk een groter risico op depressie
4. Laag zelfbeeld
5. Een moeilijke relatie met ouders
6. Een negatiever beeld tegenover oudere mensen

Waarom de band tussen grootouders en kleinkinderen voor beiden gezond is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.