Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijke verhalen 18 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Gwendolyn (58) is LEGO-fan: ‘Je kunt je eigen fantasie en creativiteit erin kwijt’

LEGO alleen voor kinderen? Absoluut niet! Nu LEGO World voor de deur staat, merk je dat niet alleen kinderen daar op af komen, maar dat er ook genoeg volwassen LEGO-fans zijn. Zo ook Gwendolyn (58), die dit jaar mee bouwde aan grote layouts. “Ik kijk het meest uit naar de reacties van de bezoekers, daar doe je het voor.”

“Ik heb vroeger heel veel met LEGO gespeeld, zoals heel veel kinderen dat doen. Op een gegeven moment hield dat wel op en heb ik er jaren niks mee gedaan, tot onze kinderen geboren werden. We kwamen opnieuw weer helemaal in de LEGO terecht. We hadden nog oude LEGO van vroeger en we begonnen gewoon met setjes bouwen en daarna gingen we ook grotere dingen bouwen. Zo begon het eigenlijk weer een beetje.

Zelf bouwen

Uiteindelijk kwam ik in contact met allerlei mensen en ontdekte ik dat er allerlei LEGO beurzen zijn. Dat vond ik wel interessant, dus ging ik daar zelf een keertje kijken. Dat was hartstikke leuk en toen dachten mijn man en ik: we kunnen ook wel samen wat gaan bouwen voor de beurs. We begonnen dus als bezoeker van LEGO World, daarna gingen we zelf wat bouwen en zo zijn we er een beetje ingerold.

Wat ik zo leuk vind aan LEGO, is dat je er zoveel mee kunt doen. Je kunt allerlei leuke sets bouwen, maar je kunt bijvoorbeeld ook een set bouwen met een heel landschap eromheen. Je kunt van alles met die steentjes, je kunt dingen nabouwen, je kunt dieren bouwen, je kunt je eigen fantasie en creativiteit erin kwijt.

Als ik even wil ontspannen of als ik vrije tijd heb, is LEGO bouwen een mooie manier. Hoewel ik dat op allerlei verschillende manieren kan, ik fotografeer bijvoorbeeld ook veel en ik ben veel buiten. Ik doe eigenlijk van alles, dus het is ook net waar ik op dat moment zin in heb. Maar we hebben altijd de mogelijkheid om te bouwen, omdat we thuis veel LEGO hebben. Als het dus een keer slecht weer is, ga ik niet naar buiten om te fotograferen, maar blijf ik lekker binnen en ga ik bouwen.

LEGO World

Ik vind het heerlijk om na 4 jaar weer op LEGO World te staan. We bouwen nu wat grotere layouts, voor verschillende thema’s. Ik sta daarbij, ik kan vragen van mensen beantwoorden, dingen uitleggen en laten zien. Dat vind ik heel gezellig. En ook tussendoor samen lunchen en eten met de mensen met wie je dit doet en dan samen ideeën uitwisselen, dat vind ik heel erg leuk.

Mijn man en ik zijn gevraagd om mee te werken aan de grote layouts voor dit jaar. Dat komt echt omdat ze ons kennen, we hebben er niet zelf om gevraagd. Wij bouwden aan het begin heel veel Star Wars en zo zijn wij erin gerold. En nu doen we meerdere thema’s, omdat je na een paar jaar ook weer even wat nieuws moet doen. We vinden het heel erg leuk om hieraan mee te werken. We hebben er nu ook meer ervaring in, we weten wat er allemaal nodig is en wat we kunnen.

Kinderen minder grote fan

Mijn kinderen zijn nu 23 en 25 jaar en zij helpen wel met alles opzetten voor zo’n beurs, maar ze bouwen niet meer met ons mee. Ze zijn niet zo’n grote fan als ik, maar dat komt ook door de levensfase waar ze nu inzitten. Misschien dat ze het straks weer een beetje oppakken, maar dat mogen ze natuurlijk zelf bepalen. Ze vinden het nog wel leuk om setjes te bouwen, maar gewoon wanneer ze daar zelf zin in hebben.

Ik kijk het meest uit naar de reacties van de bezoekers op LEGO World, daar doe je het voor. Je wilt iets moois neerzetten voor hen en voor de kinderen. Wij verwerken soms andere dingen in een layout dan die er eigenlijk in horen en het valt op dat heel veel kinderen dat toch zien. Dan lopen ze eromheen en wijzen ze van alles aan, dat is gewoon heel erg leuk.

Op LEGO World is er ook DUPLO, dus als je dat net wat leuker vindt, kan je alsnog langskomen. Ook kan je LEGO en DUPLO met elkaar combineren, dus er is voor iedereen wat leuks te zien en te doen, voor jonge kinderen, oudere kinderen en volwassenen.”

Kijk voor meer informatie over LEGO World op de website.

5x betaalbare LEGO-pakketten als verjaardagscadeau

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.