Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ouderschap 28 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Had ik maar nooit… ‘Mij met de keuze voor de vervolgopleiding van mijn kind bemoeid’

In de rubriek Had ik maar nooit… komt elke week een moeder aan het woord met spijt. Of ze nou spijt heeft van flesvoeding, een abortus of het moederschap. Deze moeders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is spijt van hun aanpak als moeder.

Deze week spreken we met Constance (42). Constance heeft spijt dat ze zich met de vervolgopleiding van haar kind heeft bemoeid.

“Stijn is een lief kind, altijd al geweest. Het enige moeilijke aan hem is dat hij altijd ontzettend twijfelt. Niet alleen over zijn eigen kunnen, maar ook over kleding, cadeautjes die hij mag uitzoeken, zijn bijbaantje. Hoe ouder hij wordt, hoe meer hij twijfelt.

Eindexamen doen

Afgelopen schooljaar deed Stijn eindexamen van VMBO-TL. Voordat hij examen deed gingen we langs diverse mbo-scholen om open dagen van opleidingen te zoeken. Wilde hij de IT of toch de techniek in? Hij vond het ook leuk om in de keuken te staan, dus hij zag de koksopleiding ook wel zitten. Stijn was zoals altijd aan het twijfelen.

Deadline inschrijven opleiding

Hij twijfelde nog op het moment dat hij zich voor een opleiding moest inschrijven. Ik weet van kennissen dat de IT niet alleen veel mensen nodig heeft maar ook goed betaalt. Daarom ging ik me er mee bemoeien en zei dat hij zich moest inschrijven voor de IT-opleiding. Ik zag Stijn twijfelen en hij zei zelfs een paar keer dat het hem opeens niets meer leek, maar hij deed uiteindelijk toch wat ik zei. Hij schreef zich in voor de IT-opleiding.

Veel bakken in de zomervakantie

In de zomervakantie zijn we veel aan het bakken en koken geslagen. Stijn hield altijd al van koken en bakken, maar sinds deze zomer heeft hij het helemaal te pakken. Taarten, biefstuk, salades, soepen: alles maakte hij en stuk voor stuk was het verrukkelijk. Dit koken zette Stijn aan het denken, of eerder, aan het twijfelen. Op een ochtend kwam hij naar mij toe en zei dat hij de verkeerde opleiding had gekozen. Hij wilde helemaal geen IT opleiding doen, hij wilde kok worden.

Geen opwelling

Ik dacht eerst dat het een opwelling was, dus zei dat het wel goed zou komen. Toch merkte ik al snel dat dit het niet was. Hij kon er maar niet over ophouden. Op het moment dat hij nieuws kreeg over de introductieweek van de IT-opleiding, zei hij al direct dat hij niet zou gaan. Hij wilde echt niet. Dit was volgens hem een opleiding die ik voor hem wilde en hijzelf niet.

Switchen van opleiding

Ik heb alle koksopleidingen in de buurt opgebeld om te kijken of er nog een plek was, maar helaas. Alles zit vol. Ik zit dus thuis met een kind dat nu niet aan zijn vervolgopleiding wil beginnen en ik zit met een schuldgevoel, omdat ik me met keuze van de vervolgopleiding van mijn kind heb bemoeid. Ik heb er echt spijt van. Als ik niet had gezegd dat hij IT moest doen, dan had hij heus zelf wel een keuze gemaakt en was ik niet degene geweest die dat had gedaan. Nu moet hij, omdat hij leerplichtig is, wel beginnen aan de IT-opleiding. Hopelijk kan hij volgend jaar alsnog naar de opleiding die hij wél wil doen, maar dan heeft hij dankzij mij wel een jaar verpest.”

Had ik maar nooit… ‘Mij met de opvoeding van mijn stiefkind bemoeid’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.