Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ouders 11 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Had ik maar nooit… ‘Zo makkelijk over het moederschap gedacht’

In de rubriek Had ik maar nooit… komt elke week een moeder aan het woord met spijt. Of ze nou spijt heeft van flesvoeding, een abortus of het moederschap. Deze moeders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is spijt van hun aanpak als moeder.

Deze week spreken we met Dorien (32). Dorien heeft spijt dat ze zo makkelijk over het moederschap gedacht heeft.

“Mijn vriend Robin en ik waren zes maanden samen toen hij vertelde dat hij liever vandaag dan morgen een kind wilde. Ik wist op dat moment ook al dat ik kinderen wilde, maar het hoefde nog niet direct. Toch bleef Robin een beetje aandringen en hij had het steeds over zijn grote wens. Ik wilde de moeilijkste niet zijn en daardoor ging ik overstag. Ik gooide mijn pil weg en na een maand was ik al zwanger.

Genieten van zwangerschap

Tijdens mijn zwangerschap was het genieten. Ik voelde me goed en ik genoot van alle aandacht die ik kreeg. Mijn vriend zorgde elke dag voor een lekkere voetmassage. Ook kookten onze moeders vaak voor ons. Het was genieten geblazen. Ik maakte me dan ook helemaal geen zorgen over het moederschap. Ik wist zeker dat het wel goed ging komen. Hoe moeilijk kon het zijn om een baby te verzorgen?

Heftige bevalling

Mijn fijne zwangerschap eindigde met een verschrikkelijke bevalling. Alles ging fout wat er maar fout kon gaan. Gelukkig was onze zoon gezond, maar ik voelde me ontzettend slecht. Ik had veel hechtingen, aambeien en was overal helemaal beurs. Vanaf de eerste dag huilde hij veel. Je zag dat hij veel last had van de heftige bevalling. Twee weken na de bevalling waren we al met hem bij de huisarts, de osteopaat en de fysiotherapeut geweest.

Dag en nacht huilen

Inmiddels is onze zoon zes maanden en nog steeds huilt hij veel. Hij is al door meerdere artsen onderzocht, maar niemand heeft een verklaring. Wat heb ik het moederschap onderschat. Ik dacht dat alleen de bevalling heftig was en dat je daarna tijdens de dutjes mee zou kunnen slapen. In de afgelopen zes maanden is dat misschien twee keer gebeurd. Dag en nacht huilt hij. Mijn vriend en ik gaan om de nacht ons bed uit, maar het is bijna niet meer te doen.

Spijt

Ik heb geen spijt van het moederschap, maar ik heb er wel spijt van dat ik zo makkelijk over het moederschap heb gedacht. Het is allesbehalve makkelijk. Sterker nog, het is hartstikke moeilijk. Ik ben de afgelopen zes maanden nog nooit zo vaak onzeker geweest. Soms weet ik echt niet meer wat ik moet doen en hang ik huilend bij mijn moeder of schoonmoeder aan de telefoon. Ook tussen mijn vriend en mij gaat het op dit moment wat minder. Door het slaaptekort zitten we echt in een dip. Hopelijk komen we snel in rustiger vaarwater, zodat ik eindelijk kan beginnen met genieten van het moederschap.”

Sanne (25): ‘Na mijn bevalling merkte ik direct dat ik niet klaar was voor het moederschap’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.