Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 27 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Had ik maar nooit… ‘Het altijd voor mijn kind opgenomen terwijl ik wist dat zij fout zat’ 

In de rubriek Had ik maar nooit… komt elke week een moeder aan het woord met spijt. Of ze nou spijt heeft van flesvoeding, een abortus of het moederschap. Deze moeders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is spijt van hun aanpak als moeder.

Deze week spreken we met Renate. Renate heeft spijt dat ze het altijd voor haar kind heeft opgenomen, terwijl ze wist dat zij fout zat. 

“Op het moment dat ik moeder werd, beloofde ik aan mijn dochter Lina dat ik er altijd voor haar zou zijn en dat ik haar altijd zou beschermen. De eerste negen jaar van haar leven was het een schat van een meid. Toen ze een jaar of tien was, veranderde dat. Ze werd een pestkop. 

Telefoontje van leraar

De eerste keer dat ik hoorde dat Lina een pestkop was, was toen de leraar van haar belde. Ik schrok en ik wist eigenlijk niet wat ik hoorde. Mijn meisje, een pestkop? Ik besloot er met haar over te praten en Lina zei juist dat zij degene was die gepest werd. Ik wilde niets liever dan haar geloven en besloot het daarom goed in de gaten te houden. 

Pestkop als dochter

Toen de moeder van het meisje dat door mijn dochter werd gepest, met mij het gesprek wilde aangaan, wist ik zeker dat Lina wel degelijk schuldig was. Ik besloot met de moeder te gaan praten om haar verhaal aan te horen. Ze zei een aantal dingen waar ik het echt niet eens mee kon zijn. Zo kende ik mijn dochter helemaal niet. 

Opgenomen voor dochter tijdens gesprek

Een aantal weken daarna werd ik door de leraar op school uitgenodigd voor een gesprek. Lina en ik gingen, samen met de leraar, en de ouders van het gepeste meisje in gesprek. Daar hoorde ik weer dingen over Lina die ik nog nooit gehoord had. Lina zei direct dat ze dat niet had gedaan. Ik had als moeder de taak om haar te verdedigen. Ik kon niet anders. 

Wel degelijk de pester 

Toen een vriendin van Lina langskwam, hoorde ik haar een keer zeggen: ‘Ja, dat meisje dat je altijd pest’. Lina reageerde daarop en zei dat ze het verdiende. Ze moest gewoon niet zo dom zijn. Toen ik dat hoorde, wist ik zeker dat mijn dochter de pester was en niet anders. 

Depressief

Een halfjaar lang hoorde ik er niets meer over en vroeg ik er ook niet meer naar, tot de leraar weer aan de telefoon hing. Het door mijn dochter gepeste meisje was depressief geworden. In plaats van met mijn dochter te praten, stopte ik mijn kop in het zand. Ik deed net alsof er niets was gebeurd. Uiteindelijk ging het meisje van school. Ze kon het gepest van mijn dochter niet meer aan. 

Middelbare school

Eenmaal op de middelbare school werd Lina het doelwit van pesterijen. Ik kan je vertellen, als moeder voel je je dan echt machteloos. Je wil niets liever dan het pesten laten stoppen. Dag in dag uit kwam Lina huilend thuis. Ze kon niet meer. 

Spijt

Wat had ik een spijt dat ik het altijd voor mijn kind heb opgenomen, terwijl ik wel degelijk wist dat mijn dochter degene was die fout zat. Nu Lina zelf wordt gepest, voel ik de pijn die de moeder van het meisje al die tijd moet hebben gevoeld en voelt Lina wat het gepeste meisje voelde. Ik wil het liefst ingrijpen. Als het niet stopt, dan moeten wij ook op zoek naar een andere school, want deze pijn gun ik niemand.”

Joliens zoon pest zijn stiefzussen: ‘Hij wil mij niet delen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.