Laura Saija
Laura Saija Puber 28 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Hanne (43): ‘Ik vermoed dat mijn zoon homo is, maar hij ontkent’

Hanne is alleenstaande moeder van zoon Sam (15). Ze vermoed al lange tijd dat hij homo is, maar kan hier niet goed met hem over praten. “Het vervelende is dat ik van vriendinnen en soms zelfs vage kennissen de vraag krijg of mijn zoon homo is”, vertelt Hanne.

“Al op jonge leeftijd was Sam met geïnteresseerd in ‘meisjesdingen’. Hij speelde veel met poppen, hield van knutselen en op de kleuterschool verzamelde hij al een grote vriendinnengroep om zich heen.

Vriendinnen

Dit is eigenlijk zijn hele basisschooltijd zo gebleven. Op de middelbare school probeerde hij wat meer bij de groep te horen en trok hij meer met jongens op. Toch trok hij altijd weer terug naar de meidengroep van de basisschool. Daar voelde hij zich het meest op zijn gemak.

Toen Sam vijftien werd, had ik toch heel sterk het gevoel dat hij misschien wel homo was, maar hier niet voor uit durfde te komen. Hij heeft namelijk erg veel vrouwelijke trekjes in zijn doen en laten. Ik wilde natuurlijk niet dat hij zich hier voor zou schamen, dus ik probeerde hier open over te praten.

‘Ik vermoed dat mijn zoon homo is’

Toch voelde het niet goed om dat rechtstreeks aan hem te vragen. Ik begon daarom voorbeelden te geven, over een periode in mijn leven dat ik weleens met mijn homovrienden op stap ging en ging experimenteren. Ik had namelijk ook weleens met een vrouw gezoend en ik maakte duidelijk dat dit heel normaal is.

Sam luisterde aandachtig naar mijn verhaal, maar vertelde verder niets over zijn eigen geaardheid. Helemaal prima natuurlijk, maar ik wil gewoon niet dat hij op latere leeftijd het gevoel heeft gehad dat hij zichzelf niet kon zijn. Ik heb nu besloten om het hierbij te laten en het hem zelf uit te laten zoeken.

Omgeving

Het vervelende is alleen dat ik van vriendinnen en soms zelfs vage kennissen de vraag krijg of mijn zoon homo is. Mensen bemoeien zich toch meer met de ontwikkeling van je kind dan je soms zou denken.

Laatst maakte mijn jolige oom ook een flauwe opmerking tegen Sam. Hij vroeg hoe het met de verkering ging en sprak vervolgens alleen nog maar over jongens en in de hij-vorm. Ik vind het jammer dat mensen vaak denken dat ze alles kunnen maken, terwijl we het hier over een onzekere puber hebben.”

Wat als je kind bicurious is? 6 tips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.