Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 26 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Oorontsteking bij kinderen: zo kun je het verzachten

Een oorontsteking komt bij kinderen helaas vaak voor. Het ene kind heeft vaker een oorontsteking, dan het andere kind. Benieuwd naar de symptomen van een oorontsteking en wil je weten hoe je de pijn en het ongemak kunt verzachten? We vertellen het je hieronder.

Een oorontsteking kan erg vervelend en pijnlijk zijn, zeker als jouw kind er geregeld last van heeft.

Symptomen van oorontsteking bij kinderen

Oorontstekingen kunnen zich op verschillende manieren uiten. Hieronder hebben we enkele veelvoorkomende symptomen op een rijtje gezet:

 1. Oorpijn
  Kinderen met een oorontsteking hebben heftige oorpijn. Wanneer jouw kind nog jong is, dan kun je het merken doordat ze veelvuldig het oor aanraken of eraan beginnen te trekken.
 2. Koorts
  Een verhoogde lichaamstemperatuur is een veelvoorkomend symptoom van een oorontsteking. Het kan variëren van een lichte verhoging tot hoge koorts.
 3. Verstopt gevoel
  Kinderen kunnen een verstopt gevoel in het oor ervaren, alsof er iets vastzit in het oor.
 4. Verminderd gehoor
  Als gevolg van vocht en een ontsteking in het middenoor kunnen kinderen tijdelijk gehoorverlies ervaren. Dit gaat vaak weer over als de oorontsteking voorbij is.
 5. Veel huilen
  Een oorontsteking doet veel pijn. Hierdoor kan jouw kind extra prikkelbaar en verdrietig zijn. Tijdens een oorontsteking zal jouw kind dan ook geregeld huilen door de pijn die het heeft.
 6. Weinig slapen
  Door te liggen kunnen kinderen de pijn in de oren nog heftiger ervaren. Daarom zal een kind tijdens een oorontsteking ook minder slapen.
 7. Weinig eten
  Door de pijn zal jouw kind niet alleen minder slapen, ook zal het minder eten en drinken. Dit heeft ook allemaal te maken met de pijn en de eventuele koorts.
 8. Oorafscheiding
  Er kan soms pus of vloeistof uit het oor lekken. Wanneer dit gebeurt dan heeft jouw kind een geperforeerd trommelvlies. Ook dit kan bij een oorontsteking voorkomen.

Hoe kun je de pijn en het ongemak verzachten?

Hoewel een behandeling bij oorontstekingen vaak noodzakelijk is, zijn er enkele stappen die je kunt ondernemen om het ongemak van je kind te verminderen:

 • Pijnstillers
  Pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen de pijn en koorts verminderen. Zorg ervoor dat je de juiste dosering geeft.
 • Warmtecompressen
  Een warmtecompress op het oor kan wat verlichting bieden. Zorg ervoor dat de temperatuur niet te hoog is.
 • Hoger slapen
  Slaapt jouw kind slecht door de oorontsteking? Met een liggende houding wordt de pijn vaak erger. Leg dan meerdere kussens onder het hoofd, waardoor hij of zij hoger ligt. Ook kan het zittend gaan slapen. Hierdoor kan je het pijnlijke oor wat ontlasten.
 • Genoeg drinken
  Laat jouw kind genoeg drinken en zorg ervoor dat het niet uitgedroogd raakt. Wanneer het te weinig drinkt kunnen de symptomen erger worden.

Huisarts inschakelen

Heb je het idee dat jouw kind een oorontsteking heeft? Dan is het aan te raden om een huisarts in te schakelen. Zeker als de symptomen aanhouden of verergeren. Ook wordt dit aangeraden als jouw kind jonger dan een jaar is, er pus of bloed uit het oor komt of wanneer jouw kind herhaaldelijk last van oorontstekingen heeft. Merk je dat jouw kind erge pijn heeft of zelfs gehoorverlies? Dan is het ook verstandig om direct naar de huisarts te gaan. De huisarts kan in dit geval de juiste diagnose stellen en een behandeling voorschrijven. De behandeling kan variëren van een antibioticakuur tot het toedienen van oordruppels, afhankelijk van hoe erg de oorontsteking is.

Psoriasis bij kinderen: handige informatie over dit onderwerp

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.