Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Leeftijd 26 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Adolescentie: dit is de leeftijd en betekenis van deze fase

Een kind gaat door verschillende leeftijdsfasen in zijn leven. Denk aan de babytijd, de peutertijd, de kleutertijd en de puberteit. Maar dan heb je ook nog eens de adolescentie. Welke leeftijd is deze fase dan precies?

Wij vertellen je in dit artikel alles wat je moet weten over de adolescentie.

Leeftijd van adolescenten

Als je als ouders denkt dat je na de puberteit klaar bent, heb je het mis. De puberteit is namelijk onderdeel van de adolescentie en loopt gemiddeld van het tiende tot het zestiende jaar. De vroege adolescentie is de periode van 10 tot 14 jaar, daarna krijg je de midden adolescentie met de leeftijd 14 tot 16 jaar.

Als laatste heb je de late adolescenten en dat zijn kinderen van gemiddeld 16 tot 22 jaar. Met dit artikel gaan we iets dieper in op deze laatste groep. Het is de fase waarin een kind in de overgang zit van een kind naar een volwassene. Adolescenten leren beter om te gaan met afspraken, conflicten en regels. De fase gaat om het zelfstandig worden.

Wat is de adolescentie?

Adolescenten leren in deze fase vooral zichzelf goed kennen. Ze ontwikkelen hun eigen identiteit en kunnen aan de hand daarvan ook steeds beter beslissingen maken. Ze voelen zich steeds meer verantwoordelijk voor hun doen en laten en kunnen zich aanpassen aan veel sociale situaties. Ze zijn steeds meer bezig met hun eigen toekomst en willen daarmee ook loskomen van hun ouders.

Een adolescent heeft zich lichamelijk al een groot deel ontwikkeld in de puberteit. In de fase van de adolescentie zal hij zich richten op het aangaan van intieme en seksuele relaties. Ook kunnen ze een stuk beter weerstand bieden tegen druk van buitenaf en kunnen ze voor zichzelf zorgen wat betreft hun gezondheid, leefstijl en uiterlijk.

Problemen tijdens de adolescentie

Hoewel een adolescent zich al goed heeft ontwikkeld en graag zelfstandig wilt worden, komen er in deze fase ook problemen kijken. Het is goed om te weten dat niet elke adolescent deze problemen gaat ondervinden, maar dat het problemen zijn die voorkomen in deze fase. Problemen waar mensen al snel aan denken zijn het gebruiken van drugs, overtreden van regels en agressie.

Er zijn ook andere problemen tijdens de adolescentie die minder snel zichtbaar zijn, met name gericht op het emotionele welzijn. Denk aan eenzaamheid, angsten, depressie, onzekerheid of een negatief zelfbeeld. Vaak is dit een fase en gaat het na een poosje wel over, maar het kan nooit kwaad om als ouders het in de gaten te houden en ondersteuning te bieden als dat nodig is.

6x tekenen dat de puberteit bij je kind écht is begonnen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.