Laura Saija
Laura Saija Persoonlijke verhalen 10 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Joost (48): ‘Mijn vijftienjarige dochter heeft een hekel aan mijn nieuwe vriendin’

Joost heeft sinds twee jaar een nieuwe vriendin. Zijn dochter Jill is het daar niet mee eens, want die is gewend om haar vader voor zichzelf te hebben. “Ik wil geen kant kiezen tussen mijn vriendin en mijn dochter”, vertelt Joost.

“Tien jaar geleden ben ik van mijn vrouw gescheiden. Het huwelijk liep niet lekker en het was beter dat we uit elkaar gingen. Destijds was mijn dochter Jill vijf jaar. In de afgelopen tien jaar heb ik Jill elke twee weken in het weekend opgehaald.

Mijn vijftienjarige dochter heeft een hekel aan mijn nieuwe vriendin

Ik woon op anderhalf uur afstand van mijn ex-vrouw, dus co-ouderschap was voor ons geen optie. Dat maakte eigenlijk niet uit. In de weekenden dat ik Jill ophaalde, had ik namelijk volledige aandacht voor haar.

We deden altijd leuke dingen samen en ze had mij in die weekenden voornamelijk voor zichzelf. Elk weekend dat ik Jill ophaalde, plande ik wel een uitje. We gingen bijvoorbeeld naar het pretpark, naar een zwembad of gewoon shoppen.

Volledige aandacht

Omdat ik haar weinig zag, had ik altijd het gevoel dat ik haar een beetje moest verwennen. Ze kreeg daarom ook altijd cadeaus van mij als ze er was. Nieuwe Airpods? Geen probleem. De nieuwste iPhone? Natuurlijk kreeg mijn meisje die.

Twee jaar geleden leerde ik op mijn werk Rosa kennen. We hadden meteen een klik. Rosa was zelf ook gescheiden en had een dochter van acht jaar. Al vrij snel nam ik Jill mee naar Rosa om haar te leren kennen.

Samenwonen

Ik had tegen Rosa gezegd dat we bij een goede vriendin van me gingen eten. Het klikte tussen Rosa en Jill. Er was een ongedwongen sfeer. Toen we de volgende keer dat Jill kwam weer bij Rosa gingen eten, vroeg ze mij of het mijn nieuwe vriendin was.

Ik gaf toe dat Rosa en ik een relatie hadden. Op dat moment vond Jill het nog leuk voor mij. Toen ik een jaar later met Rosa ging samenwonen, veranderde alles. Jill had geen zin om Rosa om zich heen te hebben in de weekenden dat ze bij mij kwam.

Tussenin staan

Jill wilde mij liever voor zichzelf hebben en begon dat ook aan Rosa te laten merken. Rosa probeerde de vrede zoveel mogelijk te bewaren, omdat ze absoluut niet tussen mij en mijn dochter in wilde komen te staan.

Op het moment dat Jill merkte dat Rosa de vrede wilde bewaren, begon ze zich steeds opstandiger te gedragen. Ze verpeste bijvoorbeeld de hele sfeer als we een barbecue gaven of ze ging ruzie met ons maken op een dagje weg. De dag was dan voor iedereen verpest, inclusief voor Rosa en haar dochter.

Kant kiezen

De sfeer werd er niet beter op thuis, helemaal toen Jill in een opstandige bui haarfijn aan Rosa uit begon te leggen waarom ze ‘op moest rotten’ uit ons leven. Rosa ging er toen wel tegenin en het werd een heftige discussie waar ik tussenin kwam te staan.

Omdat ik geen kant wilde kiezen, liep de discussie op niets uit. Rosa vond dat ik haar niet genoeg steunde in de discussie en mijn dochter Jill is nog steeds boos. Ze komt nog wel elke twee weken, maar weigert tegen Rosa te praten.

De sfeer is om te snijden, maar ik kies geen kant. Het moment dat ik dat doe, raak ik één van de twee kwijt en dat wil ik echt niet.”

Hanne (46): ‘Bij elkaar blijven voor de kinderen, werd alsnog scheiden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.