Redactie
Redactie Gezondheid 21 jun 2018

Hersenvliesontsteking

Meningitis ofwel hersenvliesontsteking is een zeldzame, maar ernstige infectie. Er bestaan twee soorten: virale en bacteriële (pneumococ meningococ). Deze laatste wordt ook wel nekkramp genoemd. Elk jaar komt de ziekte bij zo’n zeshonderd mensen voor, merendeels kinderen. Het verraderlijke van deze ziekte is het snelle verloop.

Mogelijke symptomen:

Hoofdpijn, nekpijn, hoge koorts, rillingen, spierpijn, misselijkheid, braken en soms toevallen, prikkelbaarheid, sufheid, slapte.

Daarnaast kunnen voorkomen: koude braken, gevolgd door hoofdpijn, vooral bij het buigen van de nek. Er kan een fijne, paarsachtige uitslag ontstaan. Ook een shock en zelfs de dood zijn mogelijk.
Baby’s kunnen grauw zien, slecht drinken, slaperig en prikkelbaar zijn. Vooral huilen – hoog en snerpend – bij het verschonen van de luier is een reden om de huisarts te bellen. Het hersenvlies in de rug doet dan pijn.

Hoe komt het?

Besmetting gebeurt door hoesten, niezen en praten. Veel mensen dragen de bacterie of het virus tijdelijk bij zich zonder ziek te worden.

Wat doe je eraan

  • Preventief inenten kan alleen tegen het minst voorkomende (meningococ) type C. Tegen alle andere vormen bestaat geen vaccin.
  • Het is vooral de combinatie van symptomen waarop je als ouder alert moet zijn.
  • Waarschuw altijd de huisarts als je het niet vertrouwt: alleen een arts kan hersenvliesontsteking vaststellen. De uiteindelijke diagnose wordt in het ziekenhuis gesteld door middel van een ruggeprik.
  • Als de ziekte snel wordt herkend, is deze te behandelen met antibiotica.

Websites:

www.ggd.nl

Reageer op artikel:
Hersenvliesontsteking
Sluiten