Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 18 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Kijkers Hoe gaat dat bij jullie thuis? hebben kritiek op gezin dat kinderen prikkelarm opvoedt

In de nieuwe tv-serie Hoe Gaat Dat Bij Jullie Thuis? lopen ouders met twee compleet verschillende opvoedingsstijlen een aantal dagen met elkaar mee. De afleveringen van de EO roepen regelmatig veel reacties op van kijkers, zo is er ook veel kritiek op de familie van den Burg, die hun kinderen prikkelarm opvoeden.

Rust en zo min mogelijk schermen is belangrijk voor Elise van den Burg, thuismoeder van Summer en River. Ze wil haar kinderen namelijk prikkelarm opvoeden. Speelgoed met licht en geluid zul je bij haar dan ook niet vinden. Daarnaast zijn je veel in de natuur te vinden, lopen ze graag op blote voeten, gebruiken ze wasbare billendoekjes en eten ze veganistisch. Ze willen hun kinderen zo dicht mogelijk bij de natuur laten opgroeien en helemaal loskomen van deze maatschappij, daarom verhuizen ze binnenkort met de camper naar Zuid-Amerika.

Heel anders dan moeder Shannen die juist vanuit Zuid-Amerika naar Nederland is verhuisd en een eigen restaurant runt. Hierdoor heeft ze thuis een nanny die op haar twee kinderen past.

Prikkelarm opvoeden

Net als veel kijkers is ook deelneemster Shannen verbaast over het ‘geen-schermenbeleid’ van de familie van den Burg. “Heb je helemaal geen televisie in huis?”, vraagt ze verbaasd. Ook het veganistisch eten gaat voor haar net een stapje te ver.

Daarnaast valt het gedrag van de oudste dochter van Elise bij Shannen op. Zo onderbreekt River vaak het gesprek tussen haar en Elise, zonder dat Elise daarbij ingrijpt. Iets dat Shannen zelf anders zou doen. “Als de volwassenen praten zijn de volwassenen even bezig en als kind zijnde moet je jezelf dan maar even vermaken”, zegt Shannen tegen Elise. Elise is het daar echter niet mee eens. “Zij is dan wel een kind, maar eigenlijk is ze gelijk aan ons. Als ik ga zeggen dat het niet mag dan heb ik het gevoel dat ik haar buitensluit.”

Toch geeft Shannen ondanks de grote verschillen aan het einde van de aflevering aan dat ze wel degelijk gerespireerd is door de familie van den Burg. Zo is ze door hen onder andere anders naar eten gaan kijken. Veel kijkers hebben echter geen goed woord voor de familie over…

Is jouw kind oververmoeid? De wereld van nu geeft te veel prikkels

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.