Sam Dille
Sam Dille Gezondheid 18 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoeveel zin heeft het om aftersun te smeren na een dagje strand?

Je probeert je kind zo goed mogelijk te beschermen tegen de zon en in te smeren, maar soms gaat het toch mis. Na een lange dag op het strand zie je een rood stukje huid… Auw. Doe je er dan goed aan om aftersun op de verbrande plek te smeren?

Mocht je je afvragen of je je zonnebrandcrème van vorig jaar nog kunt gebruiken, dat lees je hier.

Wat gebeurt er met je huid als je te lang in de zon zit?

Als je in de zomer aan het zonnen bent, word je niet alleen bruin. Je huid kan ook flink beschadigen. De uv-straling van zonlicht kan namelijk schade in je huid veroorzaken. Bijvoorbeeld door de vorming van sterk reagerende stofjes, de zogenaamde zuurstofradicalen.

Het DNA in je huidcellen kan dan ook beschadigd raken. Ons lichaam probeert de beschadigde cellen op te ruimen door immuuncellen naar het verbrande gebied te sturen. Dit kan leiden tot een gezwollen en rode huid. Je bent dan ‘verbrand’.

Helpt aftersun nou echt?

Aftersun heeft zeker zijn voordelen. Het goedje helpt tegen pijn, roodheid en warmte. Zo bezit het spul middelen om vocht beter vast te houden, waardoor je huid minder snel uitdroogt. Ook zitten in aftersun meestal antioxidanten. Die stoffen vangen de schadelijke zuurstofradicalen weg. Zo heb je minder kans op extra schade.

Maar aftersun is geen wondermiddel tegen een verbrande huid. Op het moment dat je het smeersel gebruikt, is het ergste achter de rug. De zuurstofradicalen hebben dan al DNA-schade veroorzaakt. Deze schade herstel je niet zomaar met aftersun. Het spul helpt dus de genezing van je huidbarrière na verbranding, maar niet met de genezing van beschadigd DNA.

Genoeg alternatieven voor aftersun

Een verbrande huid kun je ook met andere hydraterende crèmes verzorgen dan aftersun. De meeste van deze smeersels hebben een soortgelijke structuur en eigenschappen. Pas alleen wel op met vette crèmes, zoals vaseline. Die zorgen ervoor dat de warmte niet uit je huid weg kan.

Isabella: ‘Het zesjarige jongetje is geen een keer ingesmeerd met zonnebrandcrème’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.