Lise Steegmans
Lise Steegmans Nieuws 23 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

‘Coronaleerling moet zonder diploma naar het hoger onderwijs’

Een doorstroming van leerlingen naar het hoger onderwijs zónder diploma. Daarvoor pleit Henk Hagoort, voorzitter van de Vo-raad. Dit omdat het aantal vroegtijdige schoolverlaters vorig jaar is gestegen. De koepelorganisatie Universiteiten van Nederland en de Vereniging Hogescholen zijn het er echter niet mee eens.

Examenleerlingen die door corona niet ver genoeg zijn met alle vakken om hun diploma te halen, moeten eerder kunnen beginnen met hun vervolgopleiding op de universiteit of het hbo. Dat stelt Henk Hagoort in een interview met het AD. De reden: de leerlingen hebben vanwege corona een uitgangssituatie waar ze zelf niets aan kunnen doen.

Hoger onderwijs zonder diploma

“Stel dat een leerling de havo niet helemaal in vijf jaar afrondt of het vwo niet in zes jaar. Laat de paar vakken die iemand nog niet heeft gehaald dan even buiten beschouwing, zodat de leerling alvast toegelaten wordt tot de vervolgopleiding met de vakken die er wél staan”, legt Hagoort uit in de krant. “De missende vakken kan diegene later nog binnenslepen, bijvoorbeeld terwijl hij of zij bezig is met een vervolgopleiding in het hoger onderwijs.”

Leerlingen ‘staan niet meer aan’

De voorzitter van de VO-raad is van mening dat de Haagse politiek en de onderwijsinstellingen extra flexibiliteit moeten bieden. “De grootste zorg in de nadagen van corona is de achtergebleven sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen”, zegt hij. “Te veel leerlingen staan niet meer ‘aan’.”

Koepelorganisatie Universiteiten van Nederland

De koepelorganisatie Universiteiten van Nederland denkt er anders over. “We snappen de zorgen van de VO-raad over achterstanden bij leerlingen in het voortgezet onderwijs, maar een voorwaardelijke toelating tot de universiteit lijkt ons niet de oplossing”, zegt een woordvoerder van Universiteiten van Nederland.

Hij wijst op de huidige maatregelen die het kabinet treft om deze leerlingen te helpen. “De regels bij het eindexamen zijn versoepeld. En het kabinet zet het Nationaal Programma Onderwijs in om achterstanden weg te werken. Een voorwaardelijke toelating leidt ertoe dat de achterstand zich verder opstapelt en deze studenten het nog zwaarder krijgen”, aldus de zegsman in het AD.

Vereniging Hogescholen

Ook de Vereniging Hogescholen vindt een voorwaardelijke toelating tot het hoger onderwijs geen goede zaak. “Middelbare scholieren worden al geholpen doordat de regels bij het eindexamen zijn versoepeld. Er is bovendien veel geld beschikbaar in het voorgezet onderwijs om achterstanden weg te werken”, stelt een woordvoerder.

Geen hoger onderwijs zonder diploma, maar een schone lei

Volgens de vereniging is het juist belangrijk dat scholieren hun schooltijd goed afronden en vervolgens met een schone lei beginnen aan hun beroepsopleiding op de hogeschool.

Wil je meer lezen over de nasleep van de pandemie in het onderwijs? Check dan hier vier factoren die meespelen bij de stijging van vroegtijdige schoolverlaters.

Populaire TikTok-Meester Jesper: ‘Ik wil juist laten zien dat het onderwijs hartstikke leuk is’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Algemeen Dagblad

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.