Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 9 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de beste hulpmiddelen bij het stoppen met de speen of het duimen

Wil je dat je kind stopt met de speen of met duimen? Ga er dan direct mee aan de slag. Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kind kunnen helpen bij het afbouwen van de speen of het duimen. Hieronder geven we enkele voorbeelden die je kunt proberen.

Staan de tanden van je kind niet meer recht of is je kind nu op een leeftijd dat het beter is om te stoppen met een speen of met de duim? Wanneer je dit wil proberen dan is het belangrijk om het vol te houden. Het zal misschien even moeilijk zijn en voor wat minder slaap zorgen, maar na een paar dagen tot een week zal je zien dat het is gelukt.

Hulpmiddelen bij stoppen met speen

Heeft jouw kind een speen en wil je dat je kind hiermee stopt? Probeer dan de volgende opties.

Machouyou

De Machouyou wordt ook wel een toverspeen genoemd. Dit hulpmiddel, dat ontworpen is door een Franse orthodontist, helpt bij het afbouwen van het gebruik van de speen of het duimen. Ook zorgt het ervoor dat de zuigbehoefte van het kind afneemt. Daarnaast kan het ingezet worden als je kind een ‘rond gebit’ heeft gekregen, door het langdurig gebruik van een normale of ronde speen. Door de Machouyou wordt het gebit na enkele weken al een stuk minder rond. Binnen drie maanden staat het gebit vaak weer goed. Als je kind dit hulpmiddel gebruikt, zal je binnen enkele weken ook een verbetering zien op het gebied van spraak.

Boek over weggeven speen

Wat ook kan helpen is om een boek voor te lezen dat gaat over het weggeven van een speen. Een voorbeeld is De Lumies zoeken een speen. Deze kleurrijke wezens leven in Lumieland en zijn op zoek naar een speen én laat dat nu precies de speen van jouw kind zijn. Er zijn ook nog andere boeken die gaan over het weggeven of inruilen van de speen van je kind.

Vervanging voor bij het slapen

Veel kinderen gebruiken een speen om in slaap te komen. Dit is niet meer omdat ze zuigbehoefte hebben maar het is een gewoonte geworden. Laat ze een mooie knuffel uitzoeken die ze in plaats van de speen gebruiken bij het slapen. Deze knuffel kunnen ze vasthouden in bed en zal zorgen voor een veilig gevoel.

Hulpmiddelen bij stoppen met duimen

Duimt jouw kind graag en wil je dat hij of zij daarmee stopt? Dan kun je het volgende proberen.

Pleisters plakken

Plak de duimen af met pleisters. Op deze manier zal je kind de duim niet meer in de mond nemen, omdat een natte pleister niet prettig aanvoelt. Begin met grote en brede pleisters te plakken, naarmate het beter gaat kun je steeds smallere pleisters plakken.

Duimhoesjes

Het is hetzelfde idee als de pleisters, maar dan met duimhoesjes. Dit zijn hoesjes die je over de duimen van je kind schuift. De hoesjes zitten vast aan een armband, die je vast kunt klikken om de pols van je kind. Op die manier zal je kind ze niet verliezen.

Nagellak met vieze smaak

Wanneer je kind duimt dan kun je kindvriendelijke nagellak met een vieze smaak gebruiken om het van het duimen af te houden. Deze nagellak kun je bij de drogist of bij de apotheek kopen en breng je twee keer per dag op de duimen aan. De smaak en geur van de lak maken het duimen minder aantrekkelijk en de kans is groot, dat je zoon of dochter de duim niet meer in de mond doet.

Heeft jouw kind een van deze vijf eigenschappen? Dan is het nóg unieker

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.