Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 9 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Sander (38): ‘Ik ben thuisblijfvader en ik vind het geweldig’

De meeste vaders werken en worden gezien als de kostwinner van het gezin. Bij het gezin van Sander zijn de rollen omgedraaid: zijn vrouw werkt fulltime en hij is thuisblijfvader. “Ik zit als de kinderen thuiskomen te wachten met limonade en koekjes. Ik vind het heerlijk om zoveel tijd met ze door te brengen.”

“Tot vier jaar geleden heb ik jarenlang meer dan 50 uur per week gewerkt. Ik ging maar door en door, tot ik op een gegeven moment in een burn-out belandde. Pas toen ik met een psycholoog gepraat had werd mij duidelijk, dat ik al een tijdje verkeerd bezig was. Ik was alleen maar aan het werk en had geen tijd voor mijn gezin of voor ontspanning. Ik wilde het vanaf dat moment helemaal anders gaan aanpakken.

Goed gesprek met vrouw

In de gesprekken die ik in die tijd met mijn vrouw voerde, vertelde ik hoe ik mij voelde. Ze zag ook in dat het anders moest en kwam met het idee om thuisblijfvader te worden. Ik zou dan het huishouden en de zorg voor de kinderen op mij nemen. Mijn vrouw had, en heeft, een goedbetaalde baan als arts en kon de kosten van ons gezin op zich nemen. Wel hadden we besloten dat we de oppas, die ons dagelijks na school met de kinderen kwam helpen, gingen afzeggen.

Nieuwe rol als thuisblijfvader

De eerste dagen vonden onze zonen het maar gek, dat ik ze naar school bracht en weer ophaalde. Normaal deed hun moeder of de oppas dat. Na een week zeiden ze al hoe leuk ze het vonden om zoveel tijd met mij door te brengen. Ik zag toen in dat ik er de eerste jaren van hun leven veel te weinig was geweest. In mijn rol als thuisblijfvader kon dit dubbel en dwars goedmaken.

Sportieve activiteiten

Het was ook fijn dat ik betrokken raakte bij de sportieve activiteiten van de jongens. Ik miste geen enkele voetbaltraining en in het weekend stond ik langs de lijn om naar hun wedstrijden te kijken. Dat deed ik vroeger nooit. Ik werd een echte voetbalvader in plaats van dat ik alleen maar bezig was met werken. Als ze niet hoefden te voetballen gingen we naar de speeltuin, naar het bos of naar het strand om lekker uit te razen.

Vader als leraar

Tijdens de corona periode was ik niet alleen thuisblijfvader, maar werd ik ook leraar. Terwijl mijn vrouw hard aan het werk was in het ziekenhuis, verdiepte ik me in de lesstof van onze zoons. Ik probeerde van deze gekke periode, een mooie en leerzame tijd te maken.

Toekomst als thuisblijfvader

Onze zoons worden steeds groter en zelfstandiger, dus over een aantal jaar hoef ik er niet meer dag in, dag uit voor ze te zijn. Dit realiseer ik me maar al te goed. Hopelijk kan ik in de toekomst in de ochtenden vanuit huis gaan werken. Ik wil er dan namelijk nog steeds voor de kinderen zijn én naar iedere voetbaltraining meekunnen. Het leven als thuisblijfvader pakt niemand meer van mij af.”

Dit is waarom onze kinderen een betere toekomst hebben dan wij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.