Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Gezondheid 9 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

5 dingen die een ouder van een kind met diabetes herkent

Wanneer je een kind met diabetes hebt, loop je tegen bepaalde uitdagingen aan. Dat zul je vast herkennen. Zeker aan het begin kan het lastig zijn om met de situatie om te gaan, omdat je er nog niet zo bekend mee bent, maar dat zal steeds beter gaan. Ouders van kinderen met diabetes zullen deze dingen ongetwijfeld herkennen.

Elk kind met diabetes zit natuurlijk in een andere situatie en heeft andere behoeften dan een ander. Toch zijn er dingen die elke ouder van een kind met diabetes herkent.

Dingen die iedere ouder van een kind met diabetes herkent

Het kan fijn zijn om te beseffen dat bepaalde dingen overeenkomen met andere gezinnen waarin diabetes voorkomt. Daarom noemen wij vijf dingen die elke ouder van een kind met diabetes vast herkent.

1. Je bent dankbaar voor medelevende zorgprofessionals

Dit kan voor sommige mensen misschien anders zijn, maar over het algemeen hebben we goede artsen en zorgmedewerkers in Nederland wat betreft diabetes. Er is gelukkig veel kennis over diabetes en mensen kunnen goed geholpen worden. Ook met het regelen van alles wat je nodig hebt word je geholpen en ze geven tips en oplossingen die je goed kunt gebruiken.

2. Het is aan jou om diabetes niet als ‘slecht’ af te doen

Er zijn genoeg momenten waarop het voor je kind niet leuk is dat hij diabetes heeft. Als hij op een verjaardag niet alles mag eten bijvoorbeeld. Het kan daarom goed zijn om je kind in aanraking te laten komen met andere mensen die ook diabetes hebben. Zowel jonge als oude mensen, zodat hij ziet dat in theorie iedereen het kan krijgen.

Ga samen met elkaar in gesprek, ze kunnen advies en ondersteuning bieden. Je kunt je ook aansluiten bij een groep gericht op diabetes, bijvoorbeeld op Facebook of een lokale steungroep. Andere mensen ontmoeten die met dezelfde uitdagingen te maken hebben, kan heel behulpzaam zijn.

3. Kinderen met diabetes zijn vaak veerkrachtig

Diabetes kan voor een kind veel zijn om mee om te gaan, daar hebben wij veel bewondering voor. Het is logisch dat je kind soms verdrietig kan zijn als hij bepaalde dingen niet mag of zich even niet zo lekker voelt. Maar over het algemeen begrijpen deze kinderen goed wat er aan de hand is en werken ze mee. Ze zijn eraan gewend dat je goed moet kijken wat er in bepaald eten zit en dat je insuline-injecties krijgt.

4. Humor kan helpen om je kind uit te dagen

In veel situaties kan humor helpen om met moeilijke dingen om te gaan. Zo ook als je kind diabetes heeft. Het kan helpen om de grappige aspecten van de uitdagingen van de gezondheid van je kind te verlichten en te omarmen. Natuurlijk is het niet grappig dat je kind een gezondheidsprobleem heeft, maar je kunt samen lachen en je kunt samen huilen. Als je de keuze hebt, kies dan voor het lachen.

5. Je bouwt relaties op met ouders van kinderen met gezondheidsproblemen

De kans is groot dat je in contact komt met ouders die in dezelfde situatie zitten als jij. Misschien niet precies hetzelfde, want niet elk kind heeft diabetes. Maar je maakt wel sneller contact met iemand waarvan het kind ook een medische aandoening heeft. Hoewel jullie kinderen misschien niet dezelfde diagnoses hebben, hebben jullie wel allemaal te maken uitdagingen die andere ouders waarschijnlijk niet hebben. En dat kan al een geruststelling zijn.

Petra (49): ‘Het tweede insulineshot werd mijn zoon bijna fataal’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.