Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Opvoeden 7 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Inclusiviteit: zo leer jij je kinderen dat iedereen gelijkwaardig is

Ouders en kinderen krijgen steeds vaker te maken met thema’s diversiteit en inclusiviteit. Vroeg of laat zullen kinderen namelijk te maken krijgen met leeftijdsgenoten met een andere culturele achtergrond, een andere geloofsovertuiging of andere uiterlijke kenmerken dan zijzelf. Maar hoe kun jij kinderen over deze inclusiviteit leren?

Diversiteit en inclusiviteit bij kinderen

Kinderen hebben twee mooie eigenschappen waar veel volwassenen nog wat van kunnen leren. Allereerst zijn (de meeste) kinderen van nature ontzettend nieuwsgierig. Daardoor zullen ze oprecht geïnteresseerd zijn in de wereld om zich heen. Daarnaast hebben de meeste kinderen een gevoel voor rechtvaardigheid. Wanneer er iets gebeurt dat ‘oneerlijk’ is zullen kinderen daar vaak wat van vinden. Bij diversiteit en inclusiviteit speelt dit allebei een grote rol.

Een aantal tips om die inclusiviteit te stimuleren:

1. Hou in de gaten welke media gebruikt worden

Nu hoef je echt niet alle afleveringen van iedere serie te kijken, maar het is handig om op de hoogte te zijn van wat je kind kijkt. Wanneer jullie een gezamenlijk account hebben op Netflix, en je kind een eigen kijkersprofiel heeft, kun je met een schuin oog in de gaten houden waar je kind zoal naar kijkt.

Zo zijn er een heleboel series waarbij er aandacht is voor inclusiviteit. Wat dacht je bijvoorbeeld van Sex Education, One Day at a Time of Grace & Frankie?

2. Samen lezen

Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen zijn er een heleboel mooie boeken te lezen waarbij thema’s als inclusiviteit centraal staan. Vooral wanneer je ze voorleest kun je tussen de hoofdstukken door reflecteren. Wanneer je kinderen liever alleen in een boek kruipen, kun je samen stilstaan bij de personages en verhaallijnen.

Er zijn namelijk een heleboel boeken (online) beschikbaar die juist die verscheidenheid in de maatschappij en kleurrijke realiteit laten zien. Zo heeft ROSE stories een aantal mooie boeken als Queer in het licht, de hartenketting van meester Rumi, Taboek en 100 verhalen over Black Girl Magic. Meer boeken over diversiteit en inclusiviteit vind je hier.

3. Individualiteit

Moedig je kinderen juist aan wanneer zij iets doen dat tegen de ‘norm’ in is. Leer ze dat het oké is als je eruit springt, of dingen nét even anders doet dan de rest. Kinderen kunnen nog weleens onzeker worden wanneer zij er niet bij horen, maar leer ze dan juist in te zien dat ze goed zijn zoals ze zijn.

4. Vrijwilligerswerk

Kinderen zullen door middel van vrijwilligerswerk empathie ontwikkelen. Daarbij zullen ze in contact komen met andere groepen uit de samenleving. Of ze nu meehelpen in een dierenasiel, of speelgoed inzamelen voor de kinderen van Oekraïne, je kinderen zullen ontzettend veel over zichzelf (en de wereld om zich heen) leren. Ze leren dat inclusiviteit belangrijk is voor de gehele samenleving, en zullen over het algemeen een stukje wereldwijzer worden.

5. Geef het goede voorbeeld

Wij hoeven jou waarschijnlijk niet meer te vertellen dat jouw kids je feilloos imiteren. Als jij wilt dat je zoon of dochter inclusiviteit belangrijk vindt, en met een open onbevangen blik de wereld bekijkt, zul jij allereerst het juiste voorbeeld moeten geven.

https://www.jmouders.nl/6x-boeken-voor-jongens-die-anders-zijn/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.