Sanne Verweij
Sanne Verweij Puber 6 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit is hoe trends de kledingkeuze van jouw tiener bepalen

Wijdvallende broeken, gebreide sweaters en kleine tasjes: de trends onder tieners lijken elke dag wel te veranderen. Het bijhouden ervan heeft geen zin, althans dat vind jij. Jouw puber lijkt alle nieuwste trends gelijk te weten, maar welk effect hebben die fashion trends op je kind?

De meeste tieners, en dan vooral meiden, raken geïnteresseerd in kleding in de puberteit. Ze vinden het belangrijk wat ze dragen en vinden het leuk om zich mooi te maken.

 4 redenen waarom pubers kleding zo belangrijk vinden

Snap jij niet goed waarom pubers hun kleding zo belangrijk vinden? Wij geven een aantal redenen:

  1. Ze zijn op zoek naar hun eigen identiteit en de puberteit is dé tijd om te experimenteren.
  2. Ze willen ergens bij horen. Als er bepaalde kleding wel of niet gedragen wordt op school, gaat je puber daar eerder in mee.
  3. Als ze iets dragen wat ze leuk vinden, zorgt dat voor meer zelfvertrouwen.
  4. Door kleding kunnen tieners zich (creatief) uiten.

Hippe kleding en fashion trends

Tieners willen er graag bij horen en daarom volgen velen de laatste trends. Als veel mensen uit de omgeving het dragen, wordt het gezien als hip en als de kleding online veel naar voren komt, is het ‘in.’ De laatste jaren zijn de influencers erg populair geworden, maar ook YouTubers die bijvoorbeeld ‘shop video’s’ opnemen, beïnvloeden jouw tiener.

Meestal spelen de winkels in op de trends, waardoor het erg makkelijk wordt voor je puber om die leuke kleding te vinden. Omdat er elk seizoen wel weer een nieuwe trend ontstaat, ‘moeten’ tieners ook steeds meer bijkopen en zullen de spullen die niet meer cool zijn, verdwijnen naar het hoekje van hun kast.

Welke factoren zorgen er eigenlijk voor dat tieners elke keer weer in die trends meegaan?

1. Groepsdruk

Veel tieners dragen juist kleding waarin ze niet zullen opvallen, zodat ze kunnen voorkomen dat ze gepest worden. Ze willen het liefst erbij horen, waardoor ze vaak kleding van anderen (onbewust) kopiëren. Dat creëert een gevoel van veiligheid en groepsgevoel. Als je hetzelfde als iedereen draagt, val je namelijk niet op en zul je dus minder snel gepest worden.

2. Zelfbeeld

De media beïnvloeden het beeld van tieners enorm. Als tieners veel dunne modellen op Instagram voorbij zien komen, wil een meisje er precies zo uitzien. Jonge meiden gaan dan ook anders naar hun eigen lichaam kijken. Als ze zich veel gaan vergelijken met online modellen, kunnen ze denken dat ze zelf niet goed genoeg zijn en bijvoorbeeld wijde kleding gaan dragen om hun lichaam te verbergen. Lees in dit artikel meer over de invloed van social media op het zelfbeeld van tieners.

3. Social Media

Door sociale media kunnen tieners precies in de gaten houden wat die ene influencer nu weer aanheeft of wat die Youtuber in haar shopvlog behandelt. Omdat ze tegen hen opkijken, zullen ze de kleding sneller ook willen hebben, omdat de influencer ‘bevestigt’ dat het leuk is. Hetzelfde gebeurt met modellen of andere beroemdheden. Dragen ze bepaalde kleding? Dan moet het wel cool zijn.

4. Merkkleding

Niet elke tiener zal merkkleding willen dragen, maar zeker als veel vrienden het dragen (zie punt één), dan willen pubers al snel meedoen. Als er dan nieuwe kleding van het merk uitkomt, moeten ze het gelijk hebben. Een groot nadeel hiervan is dat de kleding heel duur is. Als ze dit niet kunnen betalen, kunnen ze zich onzeker voelen over hun positie in de groep, omdat ze niet mee kunnen doen.

Meer en meer en meer kopen

Al deze factoren triggeren jouw tiener om te gaan voor de nieuwste trends, waardoor ze voor het gemak hun oude kleding vergeten en maar blijven kopen. Dit is niet alleen zonde van de (ongebruikte) kleding, maar ook slecht voor het milieu, omdat kleding maken veel tijd en middelen kost. Misschien kun je het hier een keer met je tiener over hebben of een aantal regels opstellen om het kopen in te perken.

Help! Mijn dochter draagt te blote kleding, wat doe ik eraan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.