Sanne Verweij
Sanne Verweij Gedrag 30 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Help! Ik vind mijn kind soms irritant

Hoewel ze nog zo lief kunnen zijn, kunnen de meeste ouders ook beamen dat hun kinderen van tijd tot tijd ook best irritant kunnen zijn. Dat kan dan weer leiden tot schuldgevoel bij jou, want het is toch je kind? Wat kun je aan dit gevoel doen?

De boel bij elkaar schreeuwen in de supermarkt of aan je been gaan hangen zodat je niet wegloopt, zijn geen favoriete momenten van ouders. Af en toe geïrriteerd zijn is dan toch helemaal niet gek; je bent toch ook weleens boos op je partner?

Aandacht trekken

Sommige kinderen lijken de kunst te hebben om net op de verkeerde momenten aandacht te vragen: als je druk bent met werk of bijvoorbeeld net aan het koken bent. Je kind wil graag je aandacht omdat hij gezien wil worden. Dat is een van de basisbehoeftes van een mens. Als ze geen aandacht krijgen of als jij maar met een half oor luistert, zal hij (onbewust) doorgaan met aandacht vragen. Dit wordt vaak als negatieve aandacht gezien, terwijl een kind zich daar soms niet eens van bewust is.

Eigen gevoel

Soms zal je misschien weleens denken: ‘pff, wat is hij irritant’, of ‘Bij andere ouders lijkt het veel makkelijker te gaan…’ Die gedachte zorgt vervolgens weer voor schuldgevoel, omdat je als ouder alleen maar van je kind wilt houden en niet wilt balen van zijn acties.

Het zijn namelijk de acties van je kind en niet je kind zelf dat zo irritant is. Orthopedagoog Loes Waanders zegt tegen RTL Nieuws het volgende erover: “Weet dat dit gewoon een gedachte is. En gedachten zijn niet de waarheid. Maak onderscheid tussen het gedrag van jouw kind, dus wat je kunt ervaren als ‘irritant’, en jouw kind als persoon. Deze twee dingen staan namelijk los van elkaar.”

De oorsprong

Denk als ouder na over de oorsprong over een gedachte als: ‘Wat is hij irritant!’ Meestal zegt het iets over je eigen gevoel. Je kunt bijvoorbeeld extra moe of gestrest zijn en daardoor hoger in je emotie zitten. Dat bepaalt dan niets over de liefde voor je kind, maar meer over jouw reactie op je kind en je eigen gevoelens. Je kunt jezelf afvragen wat je zelf kunt doen om rustiger te reageren op je kind.

Trigger

We zijn vaak al druk met het volgende op onze lijst waardoor we constant in ons hoofd bezig zijn. Door die drukte in ons hoofd, hoeft er maar iets kleins te gebeuren om je irritatie te bezorgen. Orthopedagoog Waanders: “Dan is het gedrag van jouw kind op dat moment de trigger. Je bent moe, geïrriteerd en je ziet je kind door een donkere bril waardoor negatieve gedachten gemakkelijk kunnen ontstaan. Vaak ontstaat daarna meteen het schuldgevoel. Dit komt door de automatische programmering van ons brein; een goede moeder ergert zich toch immers niet aan haar eigen kind?”

Je kunt ook te maken hebben met een persoonlijke trigger. Dit kan gebeuren als je te maken hebt met bepaalde situatie of gedrag van je kind, bijvoorbeeld als ze gaan schreeuwen of hard moeten huilen. Die situatie kan een gevoel bij jouw triggeren van vroeger en ervoor zorgen dat je feller reageert dan anders.

Schuldgevoel

Door het schuldgevoel dat je ervaart als je je kind even niet kan uitstaan, verandert ook je gedrag. Je kunt gaan overcompenseren door extra veel speelgoed voor je kind te kopen of je kunt slecht gaan denken over jezelf en zo in een negatieve spiraal terechtkomen. Dat je je zo voelt als ouder is normaal en je kunt het ook zeker voorkomen. Het belangrijkste is om jezelf rust te geven en goed voor jezelf te zorgen. Daarnaast kun je ook communiceren met je kind welk gedrag wel of niet acceptabel is.

12 dingen die tieners écht irritant vinden aan hun ouders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.