redactie
redactie Gezondheid 21 jun 2018

Is je kind wagenziek? Met deze tips maak je de reis zo aangenaam mogelijk 


Door: Janne Vogel

Met de vakantie in het vizier verzamelden wij tips voor alle soorten reisziekten. Omdat het geen pretje is als je vakantie al dramatisch begint. Een pilletje tegen reisziekte kan helpen, maar met de volgende tips kom je ook een heel eind.

Zodra je een ‘ik voel me niet zo lekker’ hoort van de achterbank, weet je hoe laat het is. De kans is groot dat je al een paar traumatische autoritjes met onverwachte braakpartijen achter de rug hebt, maar wij zijn hier om je te redden. De volgende tips maken de reis een stuk beter te handelen.

Wagenziekte (en reisziekte in het algemeen)
Met reisziekte bedoelen we wagenziekte, zeeziekte én luchtziekte. Als je kind ineens erg bleek ziet in de auto, het vliegtuig of op de boot, is de kans groot dat hij of zij last heeft van reisziekte. Andere symptomen zijn misselijkheid, braken, gapen, duizelig zijn, zweten en hoofdpijn.

Tips bij reisziekte
– Geef je kind een lichte maaltijd voor de reis

Voor welk voertuig je ook kiest, geef je kind voor de reis een kleine, lichte maaltijd te eten. Ga voor en tijdens de reis verder niet voor drankjes met prik, vermijd vet of zuur eten en laat hem niet te veel snoepen.

– Let op de positie en houding van je kind
Laat je kind (in een zitje) in het midden op de achterbank zitten, zodat hij goed door de voorruit kan kijken. Als hij oud genoeg is, kan hij het beste voorin. Als je kind ziet wanneer er een bocht aankomt en welke kant deze opgaat, kan zijn brein hem daar vast op voorbereiden. Ook is het belangrijk dat hij zijn hoofd naar achteren (tegen de bank aan) houdt, in plaats van dat zijn hoofd een soort ‘los’ hangt.  

– Slapen
Slapen is goed voor vrijwel álles, en je raadt het al: als je slaapt, wordt je ook niet reisziek. Je kind kan uiteraard niet op commando slapen, maar probeer het slapen in ieder geval te bemoedigen.

– Vermijd schermen
Het liefst parkeer je je kinderen de hele rit achter een schermpje, maar juist de focus op een beeldscherm verergert reisziekte. Zet een leuk muziekje op of een luisterboek, en leg uit dat het het echt even niet handig is om een film te kijken, te lezen, te schrijven of te gamen.

– Medicijnen
Een fijn pilletje tegen reisziekte doet wonderen. Informeer van tevoren even welke pilletjes geschikt zijn voor kinderen.

Reageer op artikel:
Is je kind wagenziek? Met deze tips maak je de reis zo aangenaam mogelijk 

Sluiten