Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 11 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Renate (38): ‘Ik ben soms jaloers op het leven van mijn kinderloze vriendinnen’

Het moederschap gaat niet altijd over rozen. Naast dat het ontzettend mooi is, is het ook vaak erg zwaar. Voor Renate geldt hetzelfde. Met drie kinderen zit ze nooit stil. Door het vele rennen is ze soms jaloers op het leven van haar kinderloze vriendinnen. “Vrijheid, blijheid. Op dit moment lijkt het me heerlijk.”

“Met drie kinderen in de leeftijd van twaalf tot drie jaar is er altijd wel wat te doen. Er is altijd wel iemand boos, verdrietig of heeft pijn. Met een man die veel in het buitenland aan het werk is, komt de opvoeding dus grotendeels op mij neer. Het is niet erg, ik heb er zelf voor gekozen om moeder te worden en ik ben ook erg blij met ze. Alleen valt het me soms erg zwaar.

Altijd aan het rennen

De afgelopen tijd ben ik zo druk bezig, niet alleen met de kinderen, maar ook met mijn werk. Zo druk, dat ik er zelf vaak bij in schiet. Soms merk ik pas ’s middags dat ik nog niet heb gegeten. ’s Morgens heb ik vaak niet eens tijd om mijn tanden te poetsen. Ik doe er iedere ochtend weer alles aan om mijn drie kinderen op tijd op school te krijgen. Vanaf 6.00 uur ben ik aan het rennen en vaak lig ik pas om 01.00 ’s nachts in bed.

Kinderloze vriendinnen

Ik heb twee vriendinnen en allebei hebben ze geen kinderen. Ze willen die niet, zeker nadat ze zagen hoe druk ik met mijn kinderen in de weer ben. Mijn vriendinnen werken veel, maar daarnaast maken ze ook mooie reizen, gaan vaak naar leuke feestjes en doen andere leuke dingen. Vrijheid, blijheid. Op dit moment lijkt het me heerlijk. Ik gun het ze, maar toch knaagt er de laatste tijd steeds vaker iets aan mij.

Laatste tijd vaak jaloers

Ik ben helemaal niet jaloers ingesteld en gun iedereen altijd het beste, maar toch ben ik de laatste tijd weleens jaloers op mijn kinderloze vriendinnen. Een spontaan weekendje weg, naar Parijs, Milaan of Londen, dat zou ik ook wel willen. Maar helaas, in plaats van in een mooie stad, zit ik dan weer voor de zoveelste keer thuis met een kind met buikgriep of ben ik luizen uit haren aan het kammen. Op zo’n moment kan ik erg balen en zou ik echt even weg willen rennen uit mijn drukke leven.

Onbezorgde leven

Ik wil gewoon soms ook even leven en me even Renate voelen, in plaats van moeder van drie jonge kinderen. Even dat onbezorgde leven, zonder dat ik altijd rekening hoef te houden met het gezin. Altijd maar rennen naar school, naar sportclubs en kinderfeestjes. Het lijkt me heerlijk om het leven van mijn kinderloze vriendinnen te hebben. Althans, af en toe.

Zegeningen tellen

Ik ben namelijk ook ontzettend trots op mijn gezin. Wanneer ik een dikke knuffel van mijn jongste krijg en mijn oudste zegt dat ik de liefste moeder van de wereld ben, dan maakt dat het weer een beetje goed. Mijn tijd met meer vrijheid komt hopelijk snel weer. Tot die tijd blijf ik gewoon af en toe even die jaloerse vriendin.”

Renate (39): ‘Mijn zoon (15) doet zich op school rijk voor, maar dat zijn we helemaal niet’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.