Lise Steegmans
Lise Steegmans School 19 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

In Japan mogen kinderen weer praten tijdens de lunch

Kinderen die niet mogen praten tijdens de lunchpauze. Het lijkt een onmogelijke taak, maar toch was het in Japan twee jaar lang aan de orde van de dag. Daar moesten kinderen muisstil zijn in schoolkantines.

Dit was een voorzorgsmaatregel tegen het coronavirus.

Stille lunch in Japan

De stille lunch in Japan is nu voorbij. Na twee jaar mogen kinderen eindelijk weer praten tijdens hun pauze in de schoolkantine. De maatregel werd een zwijgcode genoemd, waar alle kinderen zich vanaf het begin van de coronapandemie aan moesten houden. Dankzij het lage aantal besmettingen is de voorzorgsmaatregel nu niet meer nodig.

Bezorgde ouders

Toch zijn niet alle ouders blij met het opheffen van de voorzorgsmaatregel. Sommige ouders vrezen nog steeds een besmetting van het coronavirus. Tegenover de Japanse krant Mainichi zegt een moeder dat ze vreest dat haar kind nu alsnog besmet raakt. Daarnaast is haar dochter nu ‘gewend geraakt’ aan het eten in stilte en voelt ze zich daar niet meer vervelend bij.

Toch stelt de een schooldirecteur tegen diezelfde krant dat hij enorm opgelucht is. Volgens hem heeft de stilte heeft nu ‘te lang geduurd’ en is het voor de ontwikkeling van de kinderen belangrijk dat ze met elkaar kunnen praten tijdens de lunch.

Kritiek op beleid

Schoolleiders hadden al langer kritiek op het beleid van de Japanse minister van Onderwijs. Zo was het voor kinderen ook verplicht om tijdens de gymlessen, ook met hoge temperaturen, een mondkapje te dragen. Toen op een school daarbij kinderen werden bevangen door de hitte, werd de maatregel snel opgeheven.

Japan is niet het enige Aziatische land waar streng werd opgetreden om het aantal coronabesmettingen laag te houden. Dat gebeurde ook in China. Hele steden moesten (of zitten nog steeds) in lockdown om verspreiding van corona te voorkomen. Het meest schokkende was dat baby’s van hun ouders werden gescheiden om besmettingen te voorkomen.

Zelfs baby’s worden van ouders gescheiden in extreme lockdown in Shanghai

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.